2024. április 25., csütörtök

A Tiszára csak óvatosan!

Levonult az árhullám, de a folyó még nem alkalmas strandolásra – A Tisza Mentőcsapat óvatosságra inti a fürdőzni vágyókat

Július közepe van, de a Tiszán alig látni fürdőzőt, legalábbis a zentai Tisza-szakaszon ez a helyzet. A többhetes magas víz, a Tisza vízgyűjtő területén lehullott, helyenként 200 millimétert megközelítő csapadék nyomán elhúzódó árhullám vonult le a szőkéből barnára változott, hordalékkal megrakott folyónkon.

Várjunk még legalább egy hetet a tiszai fürdőzéssel! (Gergely József felvétele)

Várjunk még legalább egy hetet a tiszai fürdőzéssel! (Gergely József felvétele)

A zentai önkormányzat a nyári fürdőidényre felkészülve az idén mindhárom tiszai strandot alkalmassá tette a strandolásra. A csókai strand rendezése húzódott el a legtovább, mert a kitermelt nyárfákat nem szállították el idejében, június közepére a Halászcsárdánál és a hídlábnál lévő strandot is rendbe tette a község. A zentai oldalon, a híd feletti strandon egy lépcsőlejáratot is elhelyeztek, mivel a partszakaszt védő támfal meredek, így mindenki könnyebben le tud jutni a vízhez.

Padokat, szemétgyűjtőket is kihelyeztek a területre. Sikeresen lobbizott a zentai önkormányzat, hogy a hídlábnál lévő partszakasztól távolabbra kerüljön a hajózási útvonal, amely eddig a hídláb és a bácskai part között volt, de átkerült a két hídláb közé. A hajózási térképeken már az új hajózóútvonal van feltüntetve. Ennek szellemében kedden délután egy vontatóhajó jelent meg a zentai híd közelében, és a megfelelő helyre vonatta az elkódorgott bóját.

Sajnos az időjárás szeszélye folytán a zentai és környékbeli polgárok mind a mai napig nem vehették birtokukba a felújított tiszai strandokat. Mire beindulhatott volna a fürdőzés, megérkezett az árhullám, és hetekbe tellett, mire levonult a rendkívüli víztömeg, bár árvízvédelmi készültségre nem volt szükség, a Tisza nem érte el ezt a szintet, viszont a zavaros, erős sodrású vízen teljesen leállt a hajóforgalom, a folyami áruszállítás mind a mai napig szünetelt. Az öt métert meghaladó, tartósan magas árhullám levonult, a zentai vízmérce szerdán már három méter alatti szintet mutatott, de mint azt Baranyi Nándor, a zentai Tisza Mentőcsapat vezetője, tapasztalt búvár elmondta:

A Tiszán való fürdőzéssel még ajánlatos várni (Gergely József felvétele)

A Tiszán való fürdőzéssel még ajánlatos várni (Gergely József felvétele)

– A Tisza vízállása közelít a nyári szokásos legalacsonyabb, ármentes szintjéhez, ami 2,5 méter vízállásnál szokott bekövetkezni, attól függően, hogy mennyi vizet engednek át a törökbecsei gát zsilipjén. Ettől a vízszinttől kezdve mondhatjuk azt, hogy a Tisza részben biztonságos, úgy hajózási, mint rekreációs szempontból. A medrébe visszahúzódó folyó sodrása is elviselhetőbbé válik ezen a szinten, a víz sebessége 2-3 m/s körül alakul. Ekkor szoktuk mondani, hogy a folyó sodrása már nem jelent különösebb veszélyt a fürdőzőkre, a jól, azaz a mély vízben biztonságosan úszók már meg tudnak birkózni ekkora sodrással. A mentőcsapatunk azt ajánlja mindenkinek, hogy várjunk még legalább egy hetet a tiszai fürdőzéssel, a víz hőmérséklete sem ideális, lassan tisztul le a lebegő hordalék. A strandot is megrakta iszappal a víz. A Tisza ezúttal is nagy mennyiségű hordalékot, faágakat, a víz felszínén úszó szennyeződést, műanyag palackokat és sok egyéb szemetet hozott magával a felső folyószakaszokról, amelyekbe számos mellékág torkollik a maga hulladékával.

A mentőcsapat vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a látható uszadék mellett sokkal veszélyesebbek a vízfelszín alatt fél–egy méterre végződő, a mederben megrekedt és felfelé álló ágvégek. Ezeket nem láthatják a fürdőzők, pedig ott leselkedik rájuk a veszély közvetlenül a felszín alatt. A Tisza Mentőcsapat eddig nem léphetett akcióba, meg kell várni az árhullám teljes levonulását. Amint lecsillapodik a szeszélyes folyó, mind a három zentaiak által látogatott strandot átnézik, nincs-e a víz alatt a fürdőzőkre veszélyes, fennakadt hordalék. Az adai és a magyarkanizsai strandokat is át szeretnék nézni ebből a szempontból.

– A Tiszán fürödni vágyó polgárok figyelmét szeretném felhívni néhány fontos szabály betartására. A fürdőzők saját biztonsága érdekében javasoljuk, hogy ha bármilyen természetes vízben, tóban vagy folyóban szeretnének megfürödni, előtte győződjenek meg róla, hogy az adott partszakasz biztonságos, a vastag iszap és benne a hordalékok veszélyt jelenthetnek. Sose fürödjünk közvetlenül evés után teli hassal vagy alkohol fogyasztását követően. Ha rosszul érzi magát valaki, vagy a tűző napon felforrósodott a teste, ne menjen bele a folyóba. Aki nem tud biztonságosan úszni, kerülje a mély vizet. Ha valaki mégis bajba kerül, kérjen segítséget, a hangos segélykérő kiáltásokra felfigyelnek. A vízben bajba került egyénnel nem szabad közvetlen kontaktusba kerülni, valamilyen eszközt, faágat, műanyag széket, úszópárnát nyújtsunk oda kapaszkodónak. Az előírások szerint vízen csónakkal közlekedőknek kötelező a mentőmellény viselete, sajnos a gyakorlatban ezt a biztonsági előírást a legtöbben nem tartják be – mondta Baranyi Nándor.

A rendezett zentai strandokra lerakódott iszap eltávolítására addig nem lesz lehetőség, amíg az ki nem szárad. Egyelőre a Tiszában való fürdőzéssel még várni kell egy ideig.