2024. április 19., péntek

Kötelező a védőmaszkok használata

Szabadkán korlátozzák az üzletek, vendéglátóipari egységek nyitva tartását

A Szabadkai Városi Válságkezelő Törzskar csütörtökön parancsot adott ki a koronavírus okozta járványhelyzet enyhítése érdekében. A parancs az országos intézkedésekkel összhangban rendelkezik azon szabályokról, amelyeket minden polgárnak be kell tartania.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A törzskar parancsa szerint zárt- és nyílt területen is legfeljebb tíz személy gyülekezhet. Nyilvános helyeken a polgároknak legalább másfél méteres távolságot kell tartaniuk egymás között, illetve minden személynek négy négyzetmétert kell biztosítani. Zárt területeken kötelező a védőmaszkok viselése, ugyanakkor szabad területen is, amennyiben nincs lehetőség a másfél méteres távolságtartásra. A Válságkezelő Törzskar emellett minden nyílt és nyilvános területen ajánlja a maszkok viselését.

A parancs a vendéglátóipari egységek munkaidejére is kitér. Ezek szerint azok a kávézók, klubok, amelyek nem rendelkeznek kerthelyiséggel, 6 és 21 óra között tarthatnak nyitva, míg a kerthelyiségek 23 óráig fogadhatnak vendégeket. A boltok, üzletek, bevásárlóközpontok 6 és 21 óra között tarthatnak nyitva. Ez utóbbi alól felmentést kapnak a gyógyszertárak és a benzinkutak.

A bevásárlóközpontok, üzletek, vendéglátóipari létesítmények működtetőinek figyelembe kell venniük, hogy egyidejűleg csak annyi személy tartózkodjon a helyiségeikben, ahánynak biztosítani tudják a legkevesebb 4 négyzetméteres területet. Az üzletek bejáratában jól láthatóan jelezni kell, hogy egyszerre hányan tartózkodhatnak az üzletben.

A rendelkezések betartását Szabadka Város Közigazgatási Hivatala felügyeli a Felügyelőségi Titkársága által. A parancs pénteken lép életbe, és a járványügyi-helyzet függvényében változhat a jövőben.