2024. március 29., péntek

Péntektől csak a sürgős eseteket fogadják a szabadkai kórházban

A Szabadkai Közkórházban külön részleg fogadja a koronavírus-gyanús pácienseket

A járványhelyzet miatt péntektől csak azokat a pácienseket tudják ellátni a kórházban, akik sürgősségi ellátást igényelnek, ami magában foglalja a halaszthatatlan műtéteket, szüléseket és egyéb sürgősségi eseteket – olvasható a Szabadkai Közkórház csütörtöki jelentésében. A telefonos konzultációkkal továbbra is élhetnek a páciensek az intézmény honlapján megadott telefonszámokon.

A kórház csütörtöki jelentése szerint az intézmény légúti megbetegedésekkel foglalkozó osztályán az elmúlt 24 órában 28 személyt vizsgáltak meg. Ezen idő alatt 13 olyan személyt fogadtak fel kórházi kezelésre, akiknél fennáll a koronavírussal való fertőzöttség gyanúja. Mindeközben négy beteget engedtek haza, akik az elkövetkező időszakban házi karanténban lesznek, de a továbbiakban is megfigyelés alatt állnak.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A kórház koronavírusos betegekkel foglalkozó részlegében, amely magában foglalja a Fertőző Betegségek Osztályát és az egyes számú Covid-központot, jelenleg 56 beteget ápolnak. Közülük 34 rendelkezik pozitív PCR-teszttel. Az ápoltak állapota stabil. Két személyt súlyosabb kórképpel a kórház intenzív osztályán ápolnak. Az ápoltak között van egy hároméves gyermek is, aki anyja kíséretében tartózkodik a kórházban. Az ő állapota stabil, jól érzi magát, és a PCR-teszt eredményét várja.

Az ápoltak 65 százalékát az 50 évnél idősebbek teszik ki. A 41 és 50 évesek aránya 23 százalék, míg a 30 és 40 esztendős kor közötti korosztály tagjai az ápoltak 12 százalékát alkotják. A legidősebb ápolt 87 esztendős.

A subotica.com portálnak adott nyilatkozatában dr. Gordana Krtinić, a kórház járványügyi szakembere elmondta, hogy az intézmény Covid-betegekkel foglalkozó részlegét teljesen elkülönítették a többi részétől. Így azok az orvosok, ápolók, akik a Covid-központban dolgoznak, nem érintkeznek azokkal, akik az úgynevezett zöld zónában tevékenykednek. A Covid-központban 24 órás ügyelet működik, és egy-egy váltásban három orvos, valamint négy nővér teljesít szolgálatot. Mivel a Covid-központban egyre több beteget ápolnak, fennáll a lehetősége annak, hogy szükséges lesz ezen részleg bővítésére.

A kórház egyik korábbi jelentésében szó volt arról is, hogy az intézmény egyik alkalmazottja koronavírussal fertőzött. Ezzel kapcsolatban Gordana Krtinić kifejtette, hogy amennyiben egy-egy alkalmazottjuk nem érzi jól magát, láza van, illetve ha valamelyik vele egy háztartásban élő rokonának ilyen panaszai vannak, abban az esetben az alkalmazottnak ezt jelentenie kell, és 14 napra felmentik a munkavégzés alól. Minderre a vírus terjedésének megelőzése céljából kerítenek sort. Ugyanakkor a szakember azt is elmondta, hogy az említett alkalmazott nem a kórházban, hanem otthonában fertőződött meg.

Gordana Krtinić emellett elmondta, hogy a kórháznak elsősorban a betegek ápolásában van nagy szerepe, a vírus terjedésének megakadályozása azonban csak akkor lehet sikeres, ha a polgárok betartják az előírásokat és óvintézkedéseket.