2024. április 19., péntek

Másfél hónap alatt 16 fertőzött Óbecsén

Június 2-ától július 14-éig 256 gyorstesztet végeztek el Óbecsén, azok eredménye 16 esetben lett pozitív. A járvány újabb hulláma óta 41 személy és azok családtagjai kerültek karanténba – közölte újságírói megkeresésre az óbecsei Egészségház.
– Mindig többen vannak karanténban, mint amennyi a gyorsteszt pozitív eredménye, mert a gyorsteszt eredményétől függetlenül az a biztonságosabb megoldás, ha minden gyanús esetet elkülönítünk. Ezzel betartjuk az illetékes szerveknek a járvány továbbterjedésének a megakadályozására vonatkozó utasításait – jelentette ki Kosana Nešić igazgató.

Óbecsén a gyógyfürdőben alakították ki a COVID-rendelőt (Fehér Rózsa felvétele)

Óbecsén a gyógyfürdőben alakították ki a COVID-rendelőt (Fehér Rózsa felvétele)

Az óbecsei Egészségházban június 13-a óta csak gyorsteszteket végeznek. A fertőzéstüneteket produkáló betegeket a COVID-rendelőben fogadják.
– Ha a megvizsgált beteg valóban COVID-gyanús, akkor elvégezzük a megfelelő laboratóriumi és egyéb vizsgálatokat és ha lehet, akkor a gyorstesztet is, amit a tünetek jelentkezése után záros határidőn belül kell megejteni. Minden fertőzött-gyanús egyént és annak közeli hozzátartozóit 14 napos karanténra kötelezünk, akiknek az egészségi állapotát mindennap telefonon követi nyomon a háziorvos, aki szükség szerint további vizsgálatokat is elrendelhet.

Amennyiben a beteg kórházi ellátásra szorul, azonnal beutaljuk – állítja az intézmény vezetője.

Az Egészségház alkalmazottai között egyelőre nem ütötte fel a fejét a betegség, de az igazgatónő ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a polgárok tartsák tiszteletben az óvintézkedéseket, zárt térben helyesen, tehát az orrot is takarva használják a maszkot, gyakran mossanak kezet és tartsanak egymástól megfelelő távolságot.

A községi válságtörzs követelésére az Egészségház ezentúl naponta nyújt majd tájékoztatást a teszteltek és a korona-gyanús személyek számáról a községben, Dragan Tošić polgármester elmondása szerint az önkormányzat ezeknek a függvényében dönt majd a járvány továbbterjedését megakadályozó esetleges további intézkedésekről.

Az elmúlt hónapokban hiányos volt a községben a fertőzöttekre vonatkozó hiteles adatszolgáltatás, az pedig megtévesztő volt, hogy az országos nyilvántartásban óbecseiként szereplő, de valószínűleg máshol élő fertőzöttek egy részét nem is Óbecse község területén, hanem máshol tesztelték.