2024. április 24., szerda

Külföldre is kerül a kenyérgabonából

Az oromi felvásárlóhelyen már takarítanak

A magyarkanizsai községhez tartozó települések mindegyikén élénk mezőgazdasági élet folyik, a mezőgépek ilyenkor a forgalmasabb helyeken is feltűnnek. A falvak java részében minden háztartáshoz tartozik, ha nem több, egy zsebkendőnyi földterület. Bár az utóbbi időben, ahogy a mezőgazdaságban érintett kistermelők mondják, nincs haszon a termelésből, mégsem hagyják parlagon a földjeiket, de arról már rég letettek, hogy ebből az ágazatból jussanak egyről a kettőre.

Csábrádi Ákos: Az árak mérsékeltebbek a tavalyihoz képest (Jenei Klementina felvétele)

Csábrádi Ákos: Az árak mérsékeltebbek a tavalyihoz képest (Jenei Klementina felvétele)

Az oromi Szt. Mark felvásárlóhelyen júniustól kezdve folyamatos a termények átvétele és kifizetése, és így van ez most is. Július közepére már az árpát, búzát átadták, készítik a helyet az egyelőre még szépen bólogató napraforgónak és majdan a kukoricának. Csábrádi Ákos, a cég ügyintézője elmondta, hogy az idei év nagyban különbözött például a tavalyitól, ami a hozamokat is illeti.

– Messze elmaradtak a kalászos gabonák hozamai az idén az elmúlt évekéhez képest. Sajnos mind az árpa, mind a búza tekintetében elmondható ez. Volt, ahol ötvenszázalékos terméskiesés is előfordult, ami valljuk meg, óriási megterhelés a gazdáknak. Minőségben nagy romlást nem tapasztaltunk, ami legalább vigasztaló, hiszen a gabonák a sokévi átlagnak megfelelőek voltak e tekintetben. Átlagosan tíz-húsz százalékos hozamcsökkenésről lehet beszélni, de vannak, voltak olyan területek, ahol a tavaszi csapadékhiány ötvenszázalékos kiesést okozott. Számszerűen ez azt jelenti, hogyha holdankénti területekről beszélünk, negyvenmázsás átlag helyett van, ahol a húsz mázsát sem érte el a termésátlag.

A vállalat ügyintézője az árakról is szót ejtett.

– Árakban nem tükröződik a csökkenés, tehát nem azt vonzotta magával a hozamcsökkenés, hogy jelentősen megnövekedett volna a felvásárlási ár. Mérsékeltebbek a tavalyihoz képest az árak. Az árpa esetében 14,5–15 dináros árról beszélhetünk, a búzánál 17 dináros előleggel jöttek ki a felvásárlók. A repce 40–42 dinár volt. A napraforgó lesz a következő felvásárolandó, amelyről azt sejtjük, magasabb áron kel majd el, mint tavaly, a kukoricát pedig még meghatározza a termés, ami még a jövő zenéje.

Az oromi silóban kilencezer tonna gabonát tudnak tárolni, amelynek nagyobb része búza, illetve árpa van még valamennyi, a repcét pedig már elszállították. Ők viszonteladóknak adják, akik nagy valószínűséggel uszályokra teszik, és onnan nagy felvásárlókhoz kerül a délvidéki napsütötte gabona.