2024. március 29., péntek
MIGRÁNSHELYZET

Túlzsúfoltak a vajdasági kapacitások

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) havi jelentése szerint mindhárom vajdasági tranzit befogadóközpont túlzsúfolt, összesen 400 személlyel többen vannak a tervezett kapacitásnál.

Nagykikindán mintegy 80, Zomborban 170, Szabadkán pedig, ahol 130 férőhely van, 150 migráns van a létszám fölött.

A zombori sikarai katonai létesítmény a jelentés szerint a nyári időszakban mintegy 500 személy elhelyezését teszi lehetővé, most 700-an laknak ott. Közülük négyszázra még a személyenként előírt minimális, 3,5 négyzetméteres terület se jut. Ennyi ember összesen 17 zuhanyozón osztozik. A jelentés említést tesz arról, hogy a Nagykikindán, Zomborban és Szabadkán elhelyezettek csupán időnként vehetik igénybe a pszichoszociális tanácsadót, amely ezen három vajdaságin kívül a többi befogadóközpontban szervezetten működik.

A zombori központ lakói zömmel férfiak, de van velük 12 kísérő nélküli kiskorú is. Túlnyomó többségük, 78 százalékuk Szíriából érkezett, 7 százalékuk iraki, a többiek más országokból jöttek.

Az UNHCR jelentéséhez hozzá kell még tenni azt is, hogy egyes városi szálláshelyeken is migránsok vannak elhelyezve, mások pedig a magyar és a horvát határ közelében settenkednek, remélve, hogy illegálisan az Unió területére léphetnek.

Zomborból egyébként a hónap elején mintegy 200 migránst kevésbé megterhelt befogadóközpontokba szállítottak át.