2024. április 25., csütörtök
SPORTHÍREK

Erős mezőny Palermóban

TENISZ

Az augusztus 3-ára kiírt palermói női tornára erős mezőny nevezett. Az idény márciusi megszakítását követő első hivatalos versenyen többek között Simona Halep, Szvetlana Kuznyecova, Johanna Konta, Jelena Osztapenko, Petra Martić, Markéta Vondrousová és Maria Szakari is fellép – jelentették be a szervezők. A selejtező nevezési listáján láthatjuk a szerb Nina Stojanović és a magyar Babos Tímea nevét is.

A berlini bemutatón az elsőkét kiemelt, az osztrák Dominic Thiem és az olasz Matteo Berrettini vívhatja a döntőt. A nőknél az ukrán Elina Szvitolina a cseh Petra Kvitovával játszik a serlegért.

BERLIN. – A bemutató torna elődöntőjében, férfiak: Thiem–Sinner 6:3, 7:6, Berrettini–Bautista 4:6, 6:3, 10:6. Nők: Szvitolina–Szevasztova 6:3, 6:2, Kvitová–Bertens 6:3, 6:2.

WHITE SULPHUR SPRINGS. – Az amerikai bemutatón: Querrey–Harrison 4:1, Sandgren–Nakashima 5:4, Fritz–Krueger 5:2.

BELGRÁD. – A kelet-európai tornán: Tepavac–Čačić 7:6, 6:4, Berankis–Jandrić 6:3, 6:1, Lazarov–Butulija 6:1, 6:1, Šetkić–Stipić 4:0 – feladás.

BIRKÓZÁS

Lalović az egyetlen jelölt

Nenad Lalović, a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) vezetője lesz az egyetlen jelölt a szervezet őszi elnökválasztásán. Az olimpiai hírekre és sportágakra szakosodott insidethegames.biz portál az UWW közleményére hivatkozva kiemelte: a 61 éves szerb sportvezető második hatéves ciklusát kezdi majd meg, miután rajta kívül nincs másik jelölt a tisztségre. A választásra szeptember 6-án, az UWW kongresszusán kerül majd sor, amelyet a belgrádi junior-világbajnokság keretében tartanak. A szervezet kiemelte: a koronavírus-járvány miatt a kongresszus lebonyolítására különféle lehetőségeket dolgoznak ki. Raphael Martinetti lemondását követen Lalović 2013 óta vezeti a birkózók szövetségét, és – miután a sportágat reformokkal sikerült benntartania az olimpiai programban – 2014-ben először választották meg elnöknek, méghozzá egyhangúlag. Az UWW hozzátette: a szövetség európai szekcióját ideiglenes elnöki megbízatással a következő évben esedékes választásig továbbra is a görög Teodorosz Hamakosz irányítja, aki június elején vette át az elhunyt bolgár sportvezető, Ceno Cenov munkáját.

ATLÉTIKA

Elmarad a chicagói maraton is

A járvány miatt idén nem rendezik meg a chicagói maratont. A klasszikus távú verseny szervezői a hét elején jelentették be, hogy törölték az október 11-ére tervezett viadalt. A nagy észak-amerikai maratonok közül korábban a New York-i és a bostoni is elmaradt – utóbbit 124 éves története során először nem tudják megtartani. A hat nagy maraton közül így a világjárvány miatt négy biztosan elmarad ebben az évben, ugyanis korábban a berlinit is törölték. A tokiói maratont márciusban alig több mint kétszáz profi részvételével rendezték, a londoni versenyt pedig október 4-ére halasztották.

SAKK – ZENTA

Paštar a villámverseny győztese

A zentai 24. sakkfesztivál 5. fordulójának nagymesteri rangadóján az első táblán Miša Pap rendkívül fontos győzelmet aratott a torna első számú kiemeltje, a holland Ernst Sipke nagymester felett, és a többi kedvező eredménynek köszönhetően egypontos előnyre tett szert üldözőivel szemben.

Az 5. forduló fontosabb eredményei: Pap–Ernst 1:0, Nestorović D.–Balla remi, Molnár–Paštar 0:1, Stojanović–Juhász 1:0, Pajčin–Damjanović 0:1, Cuzović–Simonyi 0:1, Kostić–Vranić 1:0, Olajos–Farkas S. 0:1. A pillanatnyi élcsoport: Pap 5, Paštar és Nestorović D. 4, Ernst, Balla, Stojanović és Damljanović 3,5 pont stb. A B csoport élcsoportja az 5. forduló után: Pajzer 4, Antal és Manojlović 3,5, Stošić, Nikolić, Lončarski, Leskovac, Slavić, Borbás, Davidov, Dombrovski és Bagaš 3 pont stb.

A szerda délelőtti villámversenyen negatív rekordként csak tízen vettek részt, körmérkőzéses formában mindenki mindenkivel játszott. A győztes 8,5 ponttal 9 partiból a boszniai Slaven Paštar FIDE-mester lett. A további sorrend: Balla 6,5, Tirelli 6, Đurović és Tisma 5, Radojičić 4, Albers és Kecskeméti Á. 3, Farkas S. 2,5, Slavić 1,5 pont.