2024. március 29., péntek

Sport a mai napon

A fociban külön tisztelet jár azoknak a játékosoknak, akik egész pályafutásuk idején hűek tudnak maradni egy klubhoz, ahol mellesleg olyan mértékben meghatározó egyéniségek, hogy a klub sem szándékozik megválni tőlük. Magyarországon az egyik ilyen a Vasas híres középhátvédje és a sokszoros válogatott, Szőke Sziklának is becézett Mészöly Kálmán volt, aki 1941. július 16-án Budapesten született.

Mészöly öt magyarországi és három külföldi klub edzője is volt, három ízben bízták meg a válogatott irányításával, és rövid ideig a török válogatott kispadján is ült. Két fia közül az egyik, Géza, szintén a válogatottságig vitte.

A labdarúgást 11 évesen a III. kerületi TTVE csapatában kezdte. Az volt a magyar foci legdicsőbb időszaka, hisz az Aranycsapat világszerte aratta a sikereket, bár végül világbajnok nem tudott lenni.

Kálmán 18 éves volt, amikor a Vasas szerződtette. A következő 13 évben 279 meccsen lépett fel az angyalföldi gárda színeiben, és 32 gólt szerzett. Hamar meghatározó tagja lett a csapatnak, amely négy országos bajnoki címet és három Közép-európai Kupát nyert. Mészöly esetében érdemes megemlíteni, hogy egy ideig nemcsak fiktív állása volt, hanem néhány évet esztergályosként ténylegesen le is dolgozott a Vasast támogató Magyar Optikai Művekben. A válogatottban az 1962-es vb-t megelőző dél-amerikai portyán mutatkozott be 1961. december 13-án Santiagóban, a Chile elleni 0:0-s barátságoson. Az első győzelmet 1962. április 29-én a Népstadionban a törökök elleni 2:1-gyel ünnepelte. Azután a chilei vb-n negyeddöntős volt, két évvel később a 3. helyen zárt a spanyolországi Eb-n. Első gólját a hatból 1965. szeptember 5-én az osztrákok ellen lőtte. Összesen 61 meccset játszott a nemzeti tizenegyben, az utolsót 1971-ben Bécsben Ausztria ellen, amikor sérülés miatt a 14. percben le kellett cserélni. Legemlékezetesebb mérkőzése a Brazília elleni 3:1-volt az angliai vb-n, amikor 11-esből lőtte a harmadikat, és a meccset felkötött karral fejezte be.

Edzőként 1971-ben a budafoki MTE-ben kezdett, 1978-ban jött a Vasasba, a válogatottnál pedig szövetségi kapitányként a skótok elleni budapesti 3:1-gyel mutatkozott be. Három ízben volt kapitány, és összesen 61 meccsen irányított. 1982-ben a vb-n ő ült a kispadon a Salvador elleni 10:1-es győzelem során, de a válogatott nem jutott túl a csoporton. Utolsó meccsén 1995-ben Budapesten Izland ellen vezette, amikor a győzelem sem jelentett továbbjutást.

Két botránya is volt, 1988-ban bundagyanú miatt tiltották el fél évre, 2007-ben pedig rasszista kijelentés miatt küldték el az MLSZ-től.

Mészöly Kálmán, nem sokkal azután, hogy edzőként visszatért az anyaegyesületébe, 1978-ban Újvidéken is járt. Lapunk vendége volt, és a Dominó kisvendéglőben, ahol Árok Feri játszotta el a házigazda szerepét, számos anekdota felelevenítésével hangulatos estét töltöttünk. Kissé késve, de megjelent Dormán Laci fotós is, aki az ismerkedést követően, gépe kattogtatása közepette, és annak tudatában, hogy a Vasas és az MTK között nem volt felhőtlen a barátság, huncutul rákérdezett: „Mondd, Kálmán, a Vasas az, amit rövidítve MTK-nak mondanak?