2024. április 20., szombat

Régi filmek új köntösben

Magyar és szerb alkotások is szerepelnek a cannes-i filmfesztivál válogatásában

Habár a cannes-i filmfesztivál a koronajárvány miatt elmaradt, nemrég egy 56 filmből álló szelekciót tett közzé, az ezen szereplő alkotásokat pedig más fesztiválokon és mozikban mutatják majd be. Ugyanígy elkészült a filmklasszikusok idei válogatása is, amely 25 játékfilmből és 7 dokumentumfilmből áll, ezeket októberben Lyonban a Lumiére Fesztiválon és novemberben a Rencontres Cinématographiques de Cannes rendezvényen vetítik. A szelekción belül megemlékeznek egyebek közt Federico Fellini születésének 100. évfordulójáról, valamint ünneplik Martin Scorcese filmalapítványának 30 éves működését is.

Az idei válogatásban egyebek közt Wim Wenders, Pier Paolo Pasolini, Michelangelo Antonioni és Jean-Luc Godard feledhetetlen alkotásai kaptak helyet, akárcsak Slobodan Šijan szerb rendező 1980-ban készült Ko to tamo peva (Ki énekel ott?) című filmje, France Štiglic szlovén rendező által 1960-ban készített Deveti krug című alkotás, valamint Sára Sándor első nagyjátékfilmje, az 1968-as önéletrajzi ihletésű Feldobott kő című magyar film is. Utóbbi kapcsán érdekesség, hogy a film premierje eredetileg ugyanabban az évben épp a cannes-i filmfesztiválon lett volna, azonban a fesztivál félbeszakadt a párizsi diáklázadások miatt. Emellett a válogatásban számos filmkülönlegességet is találhatunk, egyebek közt Tilda Swinton híres színésznő egyik első filmjét, az 1987-ben Peter Wollen rendezésében készült Friendship's Death című brit alkotást, valamint az első színes kínai filmet, továbbá egy ismeretlen Srí Lanka-i szerző alkotását is.

Slobodan Šijan Ko to tamo peva című filmje, a belgrádi Filmközpont produkciójában jött létre, és az első szerbiai filmklasszikus, amelyet a Vip Kinoteka projektumon belül digitálisan restauráltak. A felújított változatot 2017 decemberében mutatták be a Jugoszláv Filmmúzeumban, ahol a rendezőn kívül egyebek közt Dušan Kovačević forgatókönyvíró, valamint Neda Arnerić és Boro Stjepanović színészekkel folyt beszélgetés. Egyébként a Ko to tamo peva nem az első szerbiai alkotás, amelyet Cannes-ban beválogattak a filmklasszikusok közé. 2017-ben az Aleksandar Petrović rendezésében 1967-ben készült Skupljači perja (Találkoztam boldog cigányokkal is) című filmet vetítették ebben a programrészben.