2024. április 18., csütörtök

Súlyosbodó járványadatok Vajdaságban

Napról napra növekszik a fertőzöttek száma – A tartományban élők bő hat százalékának van immunitása

Kedvezőtlenül alakul a járványhelyzet Vajdaság területén, nap mint nap egyre többen betegednek meg, jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Igor Mirović tartományi kormányfő.

Igor Mirović és Zoran Gojković (Ótos András felvétele)

Igor Mirović és Zoran Gojković (Ótos András felvétele)

Mint közölte, Vajdaságban az eddigi legtöbb megbetegedést, 162 új esetet jegyeztek, ebből 79-et Újvidéken, így ebben a városban további óvintézkedések foganatosítására is szükség lesz. Nem pontosította, hogy melyek lesznek az új intézkedések, annyit közölt, hogy folyamatosan kommunikál Újvidék polgármesterével, Miloš Vučevićtyal, s közösen hoznak majd döntéseket. A Vajdasági Klinikai Központban egyébként ma már 254 személyt ápoltak a COVID-19 megbetegedés miatt, ismertette beszámolójában a kormányfő, 161-en szintén újvidékiek, kilencen verbásziak, kilencen nagybecskerekiek. Az előző 24 órában ebben a klinikai központban ketten haltak bele a koronavírus szövődményeibe.

A tartomány egész területén 1621 aktív fertőzést jegyeznek, 796-ot Újvidéken, 82-őt Verbászon, 85-öt Mitrovicán. A pancsovai általános kórházban 102 személyt kezelnek koronavírus-fertőzés miatt, ezek között a betegek között Belgrádból átszállítottak is vannak. Szabadkán a kórházban 57, Mitrovicán 112, Verbászon 29 beteg lábadozik. Mitrovicán rendkívüli állapotot hirdettek éppen a fertőzöttek számának hirtelen növekedése miatt. Jó híreket is közölt Mirović: két gyermek felépült a betegségből, ők az újvidéki Gyerekkórház ápoltjai voltak.

GYORSUL A TESZTELÉS?

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A tesztelés lassúságával kapcsolatos megjegyzésekre reagálva a vajdasági kormányfő elmondta, nyolc helyen is végeznek tesztelést Vajdaságban, minden közegészségügyi intézetnek vannak PCR-tesztek készítésére alkalmas gépei. Nem kell 24 óránál többet várni az eredményekre, hangsúlyozta, de nem tagadta, hogy korábban hosszabb várakozások is voltak, s ha hirtelen sokan jelentkeznek, ma is elképzelhető, hogy ennél néhány órával később születnek teszteredmények.

NEM BONTJÁK LE KÖZSÉGEKRE A SZÁMADATOKAT

Mirović elmondta, nem látja célszerűnek azt, hogy közöljék, melyik községben hány fertőzött van, az okokat már Zoran Gojković egészségügyi titkár, a köztársasági válságstáb tagja ecsetelte. Mint mondta, az emberi természet olyan, hogy azokból a helységekből, amelyekben több a fertőzött, távoznak olyanokba, ahol nem olyan rossz a helyzet. Ez történt Šabac esetében, amikor ott bevezették a rendkívüli állapotot, sokan Mitrovicára mentek kávézókba, éttermekbe, szabadidős kikapcsolódásokat keresve, ezután azonnal megugrott a fertőzöttek száma ebben a szerémségi városban is. A tünetmentes egyének magukban hordozzák a vírust, s fertőznek, ezért az a mindenkori ajánlás, mely szerint járvány idején nem kell az egyik településről a másikba utazgatni, amennyiben az nem elengedhetetlen, most is érvényes, fogalmazott Gojković. Mint mondta, Vajdaságban korábban olyan nap is volt, amikor nem volt újabb megbetegedés, vagy egy számjegyű új esetet regisztráltak, a mostani számadatok ennél sokkal rosszabbak.

KÉTSZÁZEZREN MÁR ÁTVÉSZELTÉK?

Vladimir Petrović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet igazgatója a sajtóban megjelent hírekre reagálva közölte, hogy az utazni szándékozók miatt korábban valóban voltak fennakadások a tesztelésekkel, ma azonban elsőbbséget élveznek a szimptómákkal rendelkezők, elhárították a gondokat. A tartomány területén az intézet vizsgálata szerint június 25-éig a lakosságnak 6,11 százaléka rendelkezett immunitással a koronavírussal szemben, ami annyit jelent, hogy mintegy 118 ezren kaphatták el a fertőzést. Az igazgató elmondása szerint megfelelhetnek a valóságnak az olyan becslések is, amelyek szerint mintegy 200 ezren is átvészelhették már a koronavírus-járványt Vajdaságban.