2024. április 26., péntek

Újabb hitelkedvezmények

Csökkentett törlesztőrészletek, hosszabb futamidővel – ezt kínálják a bankok a lakosság megsegítésére

Két olyan határozatot is elfogadott a Szerb Nemzeti Bank, amelyekkel könnyíteni kíván a lakosok hiteltörlesztésének feltételein. A rendeletek alapján a pénzintézetek refinanszírozhatják mindazokat a kölcsönöket, amelyekre ez év március 18-a előtt kötöttek szerződést a lakosok, de meghosszabbíthatják a hiteltörlesztés futamidejét is. A bankok azoknak fogják felkínálni a lehetőségeket, akiknek a rendkívüli helyzet előtt jóváhagyták a fogyasztási és a készpénzhiteleket.

Az új határozatok lehetővé teszik, hogy ezen kölcsönök futamidejét akár két évvel is meghosszabbítsák a pénzintézetek, és ezáltal csökkentsék a lakosok havi törlesztőrészleteit. Ez annyit jelent, hogy az eredetileg hét évre felvett kölcsönt kilenc év alatt lehet majd visszafizetni, a hároméves kölcsönök futamidejét ötre, a négyévesekét pedig hat évre lehet majd hosszabbítani. A központi bank példája alapján egy 10 százalékos kamatlábbal elszámolt, hatéves futamidejű és 5000 eurós hitel jelenleg 90 euróval terheli le az ügyfél havi büdzséjét, ám ha beleegyezik a kétéves hosszabbításba, akkor az új szerződés megkötését követően 15 euróval csökkenhet a havi törlesztőrészlete. Így az eddigiekben elszámolt 90 euró helyett 75 euróval terhelik az ügyfelet, aki viszont az ajánlat elfogadásával 24 hónappal tovább elkötelezi magát.

A bankok kétféleképpen is megvalósíthatják a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére meghozott határozatokat: vagy refinanszírozzák a rendkívüli állapot előtt érvényesített hiteleket, vagy meghosszabbítják azok fizetési határidejét. A kedvezményeket azoknak is felkínálhatják a bankok, akiknek az új szerződés értelmében megnövekszik a havi járandóságuk terheltsége: a törlesztőrészletek nagysága elérheti a bérek 60 százalékát is – áll a Szerb Nemzeti Bank közleményében, amely azonban kiemeli, hogy a bankok kedvezményes ajánlata nem vonatkozhat a lakáshitelekre és a folyószámla keretösszegének megengedett túllépésére.