2024. április 19., péntek

Épülnek a parkolók az Európa sugárút mellett

Hatvanmillió dinárt fordítanak kialakításukra

Az újvidéki önkormányzat csaknem 60 millió dinárt irányoz elő a városi költségvetésben az Európa sugárút mellett tervezett parkolóhelyek kialakítására.

Az Európa sugárút mellett 181 új parkolót létesítenek az elkövetkező 5 hónapban (Ótos András felvétele)

Az Európa sugárút mellett 181 új parkolót létesítenek az elkövetkező 5 hónapban (Ótos András felvétele)

A projektterv szerint több mint 4000 négyzetméternyi zöld felületen építik majd meg a tervezett 181 parkolóhelyet.

Az önkormányzat által kiírt versenypályázaton a Put-invest, a Suuniko solutions és az AB&CO geosystems vállalatok nyerték el a munka kivitelezésének jogát. A nyertes vállalatok a pályázat szerint 150 napon (kb. 5 hónap) belül befejezik a munkálatokat. A tervek szerint 181 új parkolót létesítenek az Európa sugárút mellett – olvasható a 021.rs honlapon.

A projekttervezet szerint az Európa sugárút Futaki út és a Janko Veselinović utcák közötti részén 1,4 kilométeres szakaszon a sugárút és a kerékpárút között húzódó zöld felületen alakítják ki az új parkolóhelyeket. A munkálatokat két fázisban bonyolítják le.

A munkálatok első szakaszában az Európa sugárút Janko Veselinović és Hadži Ruvim utcák közötti részén kezdik a parkolók kialakítását (54 parkoló), majd a Hadži Ruvim és a Branko Bajić utcák közötti részen folytatják (49 parkoló), ezután pedig a Branko Bajić és a Futaki út közötti részen folytatódnak a munkálatok (78 parkoló).

A munkálatok második fázisában a Kornelije Stanković és a Janko Veselinović utcák között létesítenek majd 20 parkolóhelyet.

A Heréskertben az elmúlt időszakban számos lakótömb épült, a környék lakói folyamatosan arra panaszkodnak, hogy nincs elegendő parkoló, a városi területrendezési tervben meghagyták azt a lehetőséget, hogy szükség esetén az Európa sugárút mellett, az úttest és a kerékpárút közötti részen parkolóhelyek épüljenek.

Az új parkolók létrehozása természetesen azt eredményezi, hogy forgalomkorlátozás lép majd érvénybe az Európa sugárúton. A tervek szerint a környéken működő, a zöld területeken elhelyezett öntözőrendszer-hálózatot is újratervezik.