2024. április 25., csütörtök

Várják a költözést

Betelt a nagybecskereki leánynevelő intézet létszáma – Még várnak a felújított épület használatbavételi engedélyére

A tanévkezdéssel kapcsolatban számtalan a megválaszolatlan kérdés. Ennek ellenére már nincs szabad ágy a nagybecskereki Szathmáry Karolina Katolikus Leánykollégiumban, amely a tervek szerint szeptemberben a felújított Leánynevelő Intézet épületébe költözik át.

A nagybecskereki leánykollégium felújított épületében többen férnek el (Kecskés István felvétele)

A nagybecskereki leánykollégium felújított épületében többen férnek el (Kecskés István felvétele)

Gizella és Margit nővérek a délszláv háborúk idején a Dusán cár utcai házban biztosítottak lakhatást a Nagybecskereken tanuló magyar középiskolás leányoknak. Folyamatosan bővítették az épületet, mert a kollégiumnak híre ment, de ezt egy bizonyos idő után már nem folytatatták. A túljelentkezés, valamint helyszűke miatt két éve már nem tudtak minden jelentkező számára szállást biztosítani. Az átköltözés után ez már nem történik meg. Az érdeklődés pedig továbbra is nagy.
– Örömünkre, a múlt héten megtartott kollégiumi felvételin sokan jelentkeztek a kollégiumunkba. Bár a koronavírus-helyzet miatt mi is rendkívüli felvételit tartottunk. Egyrészt kidolgoztuk annak a lehetőségét, hogy aki nem tudott személyesen eljönni, az online is megtehette a beiratkozást, másrészt személyesen is be lehetett iratkozni. A kollégiumba 19 lakó jelentkezett – mondta Koncz Julianna nővér, kollégiumvezető.

A lányok többsége természetesen a bánáti településekről érkezett. Többek között Nagykikindáról, Székelykevéről, Torontálvásárhelyről (Debelyacsáról), Tóbáról, Tordáról. Van egy-kettő, aki a bácskai részről: az idén lesz először szenttamási diákjuk, illetve vannak Óbecséről is jelentkezők.
A Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek Nagybecskereken 1880-tól 1944-ig végezték áldásos tevékenységüket. Az épületben később működött katonakórház, volt árvaház, és két középiskolát is ide költöztettek.

Új bútorok a zárdában (Kecskés István felvétele)

Új bútorok a zárdában (Kecskés István felvétele)

Az egykori Leánynevelő Intézet – közismert nevén a zárda – a visszaszármaztatás után négy évvel ezelőtt került a Nagybecskereki Egyházmegye tulajdonába. A lepusztult épületnek a felújítása 2018-ban kezdődött, a Magyar Kormány támogatásával.

– Nagyon sok bizonytalanság az új tanévvel kapcsolatban, egyrészt a koronavírus-helyzet miatt, nem tudni, hogy szeptemberben megkezdődik-e a valódi oktatás az iskolákban, vagy online-oktatás lesz megint. Mert ez azt jelenti, hogy akkor a kollégiumba nem jönnek vissza. Amennyiben visszajönnek, akkor sem tudjuk, hogy az átadott épületben vagy a régiben kezdjük az oktató-nevelő munkát. Ugyanis az új épületet valójában elkészült, átadtuk, a berendezéseknek a nagy részét beszereztük, viszont a használatbavételi engedély még nincs meg, és nem látjuk, hogy mennyi idő szükséges ahhoz, hogy minden engedélyt megkapjunk, hogy szeptemberben ténylegesen használhassuk. Most a felvételin is abban gondolkodtunk, hogy lehet az új helyen, de lehet a jelenlegi helyen lesznek majd a lányok. Ide maximálisan 67 diákot tudtunk fölvenni, az új kollégium pedig 69 férőhelyes. Ha ott tudunk kezdeni, akkor még két helyünk van. Terveink között szerepel egy olyan tanévnyitónak a megszervezése, ami egyben házszentelés lenne, a diákok és a katolikus egyház részvételével, illetve a nagybecskereki lakosság részvételével, de mindenki szeretettel várunk. Egy nyílt nap formájában bejárható lesz az épület, hiszen ez nem csak a mi helyünk, ahol dolgozhatunk, hanem a helyi magyar közösségnek is egy élettere lesz – mondta Julianna nővér.
Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke a múlt hónapi, vajdasági látogatása során Nagybecskereken részt vett a felújított Leánynevelő Intézet megnyitóünnepségén.