2024. április 20., szombat

Hűtőkamra a ravatalozóban

Adán a katolikus temetőben hűtőkamrát helyeztek üzembe a holttestek elhelyezésére – Nagy az érdeklődés az urnafal iránt

Az elmúlt hét közepén Adán a római katolikus temetőben három férőhelyes hűtőkamrát állítottak üzembe, hogy az elhunytak holttestét megfelelő módon tudják tárolni a ravatalozásig és a temetésig.

Az adai ravatalozó három helyisége közül az egyikben helyezték el a hűtőkamrát (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai ravatalozó három helyisége közül az egyikben helyezték el a hűtőkamrát (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai plébánia a II. helyi közösség támogatásából vásárolta meg a hűtőkamrát, amelynek köszönhetően ezentúl a hozzátartozóknak nem kell a halottjukat valamelyik szomszédos település hűtőházába szállítani két-háromszoros költségen, mert a holttestek tárolása a temetésig helyben is megoldható. Szungyi Károly adai plébános elmondta, hogy a három közül az egyik ravatalozóban helyezték el a hűtőkamrát.

– Sajnos, az elmúlt évek tapasztalatai alapján sok halottunk van. Évente körülbelül százhúsz elhunytat tartunk számon. A temetések időpontjának meghatározása szempontjából szükségesnek mutatkozott, hogy Adán is legyen hűtőkamra, és ne kelljen az embereknek elhunytjaikat Zentára vagy más helyre szállítani, ahol van hűtőház. Mostantól ez helyben is megoldható, valamint ezek után vasárnap és ünnepnapon sem szükséges, hogy legyenek temetések, ahogyan nincs a környező városokban és településeken sem. Az embereknek emellett jóval kevesebb lesz a költségük, hiszen a fuvarozást sem kell beleszámítani a kiadásokba. Ez minden tekintetben nagyon hasznos és jó a városnak és Ada községnek is. A hűtőkamra használati díja naponta 1000 dinár – közölte Szungyi Károly adai plébános. Kiemelte, hogy ez a beruházás, valamint a templomban a felújítások és a javítások, illetve a tavaszon a temetőben kibetonozott járda annak a bizonyítéka, hogy Ada község önkormányzata, a II. helyi közösség és a plébánia együttesen dolgozik mindannyiuk közös jövője érdekében, hasznos és jó dolgokat végrehajtva.

Az adai II. helyi közösség titkára, Varga Elfride elmondta, hogy minden évben a helyi közösségi tanács támogatja a katolikus egyházat, vagyis az adai plébániát.

– Természetesen mindig egyeztetünk, hogy mire van szüksége a plébániának, illetve az anyagi keretről is, hogy mi valósítható meg a támogatásból, amelyet a II. helyi közösség biztosít. Az idén a II. helyi közösség 500 000 dinárral támogatta a plébániát. 295 000 dinárba került a hűtőkamra, a fennmaradt összegre is szüksége lesz a plébániának, mivel a Szentháromság-templom tetőszerkezete a szentély feletti részen károsodott, és javításra szorul. Remélhetőleg előbb-utóbb a templom egész tetőszerkezete fel lesz újítva, viszont a károsodást mielőbb el kell hárítani. Valószínű, hogy a fennmaradt összeg nem lesz elég a javításra, ezért a plébánia részéről szükség lesz önerőre is – közölte Varga Elfride.

Az adai katolikus temetőben nemrég felépült az urnafal, amelyre Szungyi Károly plébános szerint nagy igény van. Elmondta, hogy a környező településeken már létezett urnafal, most már megtalálható Adán is.

– Több fülke is készen van az urnafalban, amely a lourdes-i úton található a temetőben. Összesen 27 fülke van az urnafalban. Négy fülkét már lefoglaltak, de vannak újabb érdeklődők is. Egy fülkében négy urna fér el, de ez nyilván függ az urnák méretétől is. Viszonylag sokan választják a hamvasztást, a hagyományos temetés helyett. Az urnafalba egyelőre nem temetkezett senki, csak a fülkéket foglalták le. Ezek bérlete 10 évre 10 000 dinárba kerül a plébánián, viszont a fülkét a vállalkozótól kell megvásárolni az érintettnek – nyilatkozta az adai plébános.