2024. április 24., szerda
TÖRÖKBECSE

Egyre kevesebb a földbitorló a községben

Az idén is megismétlődött az elmúlt négy év forgatókönyve a törökbecsei községben, ahol ebben az évben is műveltek meg illegálisan állami földeket. A jogtalanul használt parcellákon főleg búza és árpa termett. A földbitorlóknak ezúttal is volt lehetőségük arra, hogy a mezőgazdasági földtörvény rendelkezéseivel összhangban peren kívüli egyességet kössenek az önkormányzattal, de nem mindenki élt ezzel a lehetőséggel. Arról a földről, amelynek használatáról utólag sem sikerült megállapodást kötni, az önkormányzat learatta a gabonát. A jogtalanul használt parcellákról learatott termés a szántó tulajdonosát, azaz az államot illeti meg, a földbitorlóra pedig büntetés vár.

Milan Stojšin, a törökbecsei polgármester mezőgazdasággal megbízott segédje elmondta: összesen 38 hektáron szedték le a búza- és az árpatermést, amelyet értékesíteni fognak. Ezenkívül nagyjából 20 hektáron kukorica, 16 hektáron napraforgó terem, de olajrepce, szója, takarmányhere és zöldségféle is fejlődik összesen 91, illegálisan megművelt állami földön – ha elérkezik az ideje, az önkormányzat ezeket a terméseket is betakarítja majd. Az értékesítésből befolyt pénz 30-30 százaléka a köztársaságot, illetve a tartományt illeti meg, 40 százaléknyi bevétel pedig az önkormányzaté marad, amit a helyi mezőgazdaság fejlesztésére, többek között sárrázók építésére fordítanak majd a község területén.

Törökbecse önkormányzata Szerbiában elsőként döntött úgy 2016-ban, hogy az akkor életbe lépett mezőgazdasági földekről szóló törvénymódosítással és -kiegészítéssel összhangban elejét veszi az illegális földhasználati gyakorlatnak, és azokban az esetekben, amelyekben a gazda nem hajlandó megállapodni és eleget tenni fizetési kötelezettségének, kényszerbetakarítást hajt végre. Az eljárás úgy tűnik, eredményre vezet, ugyanis évről évre csökken az illegálisan földet bitorlók száma a község területén.