2024. április 24., szerda

Szerbiában is elérhető a Spotify!

A legnépszerűbb internetes zenesugárzó platform már Szerbiában és a térség többi országában is elérhető. Világszerte több 286 millió felhasználó használja, s mintegy 10 millióan fizetnek elő a prémium szolgáltatásaira. A Spotify egy ingyenesen is használható, kereskedelmi zene-streamelő szolgáltatás, ami másolásvédelemmel ellátott tartalmakat tesz elérhetővé a nagyobb lemezkiadók közreműködésével. A Spotify partnere a Sony, EMI, Warner Music Group és a Universal. 2008 októberében vált elérhetővé a nagyközönség számára Svédországban, akkor még Spotify AB néven. Négy év alatt felhasználói tábora 20 milliósra növekedett, ezzel párhuzamosan számos országban és számos számítógépes és mobiltelefonos operációs rendszeren vált elérhetővé.

A zenék böngészésére mód van zeneszerző, album, lemezkiadó, műfaj és lejátszási lista alapján is, de lehetővé teszi a szerzemények, illetve az albumok megvásárlását is.

A „korlátlan” hozzáférés eltávolítja a reklámokat és az időkorlátokat, a „prémium” előfizetés pedig olyan extra funkciókat tesz elérhetővé, mint a magasabb bitráta, internetkapcsolat nélküli hozzáférés és mobilalkalmazás általi hozzáférés. A prémium szolgáltatás ingyenesen kipróbálható 48 óra erejéig, amihez csupán a mobilalkalmazást kell feltelepíteni és bejelentkezni a kívánt Spotify fiókba.

A prémium előfizetés a megvásárolt csomag (egyéni, duó, családi és egyetemista) függvényében 5–15 dollárba kerül havonta). A szerzemények meghallgatásához szükséges alkalmazást számítógépre, illetve laptopra a www.spotify.com internetes címről, a mobilos alkalmazást pedig Ios operációs rendszerű telefonokra, az App Store-ból, az androidosat pedig a Google Play-ről tölthetjük le. Miután Szerbiában is elérhetővé vált a Spotify, a hazai zenészek is lekövethetik saját szerzeményeik hallgatottsági statisztikáit, megismerkedhetnek és kapcsolatba léphetnek mindazokkal, akik ezeket a dalokat meghallgatták, ugyanakkor a felhasználók fiókjukat összeköthetik más közösségi platformokkal (Instagram, Facebook, Google Maps stb.) és okostelevízióval is.