2024. április 23., kedd

Bastille-nap a korona árnyékában

Az ilyenkor zsúfolt és felvonulóktól népes Champs élysées sugárút tegnap lehangolóan üres volt (Fotó: AP via Beta)

Az ilyenkor zsúfolt és felvonulóktól népes Champs élysées sugárút tegnap lehangolóan üres volt (Fotó: AP via Beta)

A fények városa minden év július 14-én az ünneplés központjává válik a Bastille-nap alkalmából. Ez 1880-ig nyúl vissza, lévén hogy Párizs híres börtönének, a Bastille-nak a lerohanása indította útjára a francia forradalmat. Az idén is megemlékeztek ugyan a francia nemzeti ünnepről, ám a járvány miatt a diadalív és környéke szinte kihalt volt, az ünnepet legfeljebb a város felett elhúzó katonai gépek és néhány felvonuló egység jelezte.

Mi több, a forradalom kitörésének évfordulóján adott hagyományos élő televíziós interjúban Emmanuel Macron államfő azt jelentette be, hogy augusztus 1-jétől Franciaországban minden nyilvános zárt helyen kötelező lesz a maszkviselés.

„Vannak arra utaló jelek, hogy a járvány egy kicsit újra megindult, ezért meg kell előznünk, és fel kell készülnünk a második hullámra” – mondta Macron, azt is megerősítve, hogy a kormány nem rendel el még egyszer általános karantént, s a hatóságok mindent megtesznek a második hullám megelőzésére. Ennek érdekében bármely francia állampolgár, orvosi ajánlás, recept vagy tünetek nélkül is ingyen teszteltetheti magát.