2024. április 24., szerda

A VMSZ a hatalom része marad

Köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten is folytatja az együttműködést az SZHP-vel

A Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten is a hatalom részét fogja képezni az elkövetkező időszakban is – tudtuk meg Pásztor Istvántól, a VMSZ elnökétől az Aleksandar Vučić államfővel az új kormány megalakításáról folytatott konzultációt követően. Kiemelte, hogy folytatni kívánják az eddig megkezdett jó együttműködést.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Pásztor elmondta, hogy a köztársasági elnökkel ma a kormányalakítást megelőző, bevezető jellegű elvi megbeszélést tartottak, amikor több elvi felvetést, elvi megállapodást és kevesebb konkrétumot fogalmaztak meg.

– Túllépve a meghívólevélben definiált tartalmon, nemcsak az országos szintről beszéltünk, hanem a tartományi és az önkormányzati szintekről is, ami számunkra egyaránt fontos – emelte ki Pásztor, majd összegezve a csaknem egyórás beszélgetésüket elmondta: – Abban állapodtunk meg, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt folytatni fogja azt az együttműködést, amit az elmúlt hat évben alakított ki. A Vajdasági Magyar Szövetség része lesz Belgrádban a parlamenti többségnek, részt vállal a végrehajtó hatalomban több minisztériumban is, államtitkári szinten. Tartományi szinten a megállapodás szerint a Vajdasági Magyar Szövetség személyemmel fogja adni a parlament elkövetkező négy évében is az elnököt, és a VMSZ részt kíván vállalni a tartományi végrehajtó hatalomban, illetve együtt fogunk működni az önkormányzatokban is. Az elkövetkező 10 napban, két hétben kerül folytatásra ez a beszélgetés, és akkor sokkal több konkrétumra is fényt tudunk vetni – hangsúlyozta.

A tárgyalás után elmondta ugyanakkor, hogy újabb célkitűzésekre lehet számítani.

– A következő napokban el fogjuk juttatni a koalíciós megállapodást, amely az elkövetkező négy év vonatkozásában a politikai jellegű célkitűzéseket fogja tartalmazni: az általános, európai politikai célkitűzést, az infrastruktúrafejlesztést, mindent, ahogy az az előző ciklusokban is volt. Ez azért fontos, mert ez egyfajta iránytűt is jelent, szóértést a közös célok vonatkozásában, és azt követően a törvényhozásban és a törvények alkalmazásában – hangsúlyozta Pásztor István.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Elmondta ugyanakkor, hogy nemcsak a koalíciós együttműködésről tárgyaltak, hanem  a beszélgetésük fókuszában voltak azok a kihívások, amelyekkel az előttünk álló időszakban az országnak meg kell birkóznia. Szót ejtettek a járványhelyzetről, a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásáról, illetve az európai politikáról is, valamint Szerbia helyzetéről.

Újságírói kérdésre, miszerint szóba került-e a VMSZ vranjei jó szereplése, Pásztor István azt válaszolta, az ő lelkiismerete és pártja lelkiismerete tiszta. Kiemelte, a vranjei eset a választások mellékkövetkezményeinek tudható be, aminek most a VMSZ vált részesévé. Ám a felelősség a legkevésbé a VMSZ-t érinti.

Pásztor Istvánt a tárgyalásra elkísérte Pásztor Bálint és Kovács Elvira, akik a korábbi parlamenti összetételben parlamenti képviselők voltak, Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára és Juhász Bálint, a Prosperitate Alapítvány ügyvezetője is.