2022. augusztus 18., csütörtök

Egy felújítás margójára

Nagyszüleim kereken ötven évvel ezelőtt költöztek ebbe a lakásba, ahol élünk. (Az épület 1970-ben lett kész, és ők voltak az első lakók.) Az eltelt öt évtized alatt nem sok minden változott. A bútorok nagy része – a tálaló szekrény és a vitrin kivételével – idővel lecserélődött ugyan, de a fürdőszoba a hatalmas öntöttvas káddal és a fali- és padlócsempékkel, az előszoba és a közlekedő a vinyl járólapokkal az eredeti állapotokat tükrözték. Már egy jó ideje tervben volt a felújítás, de mindig közbejött valami, meg az ember úgy van vele, hogy a nagy felfordulással járó dolgokat addig halasztgatja, ameddig lehet. Úgy gondoltuk, az idén tavasszal nekirugaszkodunk, aztán mindent felülírt a koronavírus-járvány. Igaz, a kényszerszünetben sem tétlenkedtünk, jóbarátunk, az internet segítségével terveket szövögettünk, majd amikor úgy nézett ki, sikerült háttérbe szorítani a vírust, belevágtunk. Egy kivitelezővel megbeszéltük a munkálatokat, időpontot egyeztettünk. Biciklire pattantunk, és körbejártuk a fürdőszobaszalonokat, a csempeboltokat és barkácsáruházakat. Már fejből fújtam a fürdőszobai felszerelések márkaneveit, megtanultam különbséget tenni az egyes vécékagylók és tartályok között, folyton méricskéltem, közben meg összeszorult szívvel és könnyes szemekkel simogattam a kád lekerekített szélét, amelyre gyerekkoromban felsorakoztattam a játékaimat fürdés közben. Nem tehetek róla, hogy ilyen szentimentális vagyok, és ebből kifolyólag gyűjtögető, mert sajnálom kidobni a dolgokat, amelyek a régi szép időkre emlékeztetnek. De egyik napról a másikra valami megtört bennem. Ez akkor volt, amikor kezdtem kipakolni a közlekedő szekrényéből. És a dobozok, zacskók csak gyűltek és gyűltek, a terasz már félig tele volt a cipősszekrény tartalmával, a hálószoba raktárrá változott, és a tálalót és a vitrint még ki se ürítettük. Na akkor azt mondtam, elég volt. Megbeszéltem az épületünket takarító hölggyel, hogy elviszi a szekrényt a komóddal együtt, és még jó néhány doboz csecsebecsét is adtam ráadásképp. A rekamié és a két fotel is gazdára talált – hála a Facebook egyik „elajándékozom” csoportjának –, a tálaló szekrény is jó kezekbe került, és úgy néz ki, a vitrin is hamarosan elkel. Nagyon jó érzés, amikor a számodra kedves, de feleslegessé vált dolgokon úgy adsz tova, hogy tudod, olyan emberekhez kerülnek, akik nemcsak hasznukat veszik és örömüket lelik bennük, hanem vigyáznak rájuk a továbbiakban.

(Illusztráció – Pixabay.com)

Az elajándékozott tárgyakról még aznap képeket küldtek az újdonsült tulajdonosaik: a rekamié egy egyetemista lány részére kiadó lakásba került, a két fotel egy nagyon kedves hölgy nyaralójába, a tálaló szekrény pedig egy ifjú házaspárhoz, akik szeretik a régiségeket, és önerőből újítják fel a házat, amelyet lakásuk eladását követően vásároltak. Mindannyian nagyon kedves, segítőkész emberek, és örülök, hogy a jelek szerint kapcsolatban maradunk.

Miután a mesterekkel megbeszélt időpontig sikerült úgy-ahogy kiüríteni a felújítandó részt, megvásárolni a csempéket, a csaptelepeket, a mosdót, a szanitereket, a zuhanykabint, és mindezt úgy elhelyezni, hogy ne legyen útban, kezdődhetett a munka. A fővállalkozó azt mondta, 10–14 nap alatt kész lesz a fürdőszoba, valamint a közlekedő és az előszoba burkolása. Ennek tudatában költöztem a szüleimhez két hétre, a párom a szintén raktárrá avanzsált nappali egyik sarkában húzta meg magát.

Ehhez képest immár negyedik hete tartanak a munkálatok, de már alakulnak a dolgok. A mélypont a második héten volt, amikor kiderült, hogy a villanyszerelő összecsapta a munkát, az újonnan széthúzott vezetékeket csak itt-ott erősítette oda gipsszel, és az elosztódobozt a zuhany falába süllyesztette. Szerencsére a fővállalkozó nem hagyta annyiban, visszahívta a villanyszerelőt, aki másodszorra, zsörtölődve ugyan, de a párom asszisztálásával már sokkal alaposabb munkát végzett, beállította a ferde villanykapcsolót, és az elosztódobozt is sikerült áthelyeznie.

A régi fűtőtest leszerelése és a törölközőszárító radiátor felszerelése is szakértelmet igényelt, így ezek elvégzéséhez is szakembereket kellett alkalmazni. Miután elvégezték a munkát, és alaposabban megvizsgálták a radiátorcsöveket, kiderült, hogy a padlóba belebetonozott végük rozsdás, és ha nem szeretnénk alkalomadtán szivárgás miatt felverni az új csempéket, ajánlatos lenne azt a részt levágni, és újakat hegeszteni a helyükre. Ehhez persze fel kellett verni a fürdőszoba sarkában a betont, és így, a szennyvízelvezető cső nyílásával együtt immár két lyuk éktelenkedett a pince irányába. Arról nem beszélve, hogy az ablakot is kivették, és egészen hétfőig nem érkezett meg az új, annak ellenére, hogy múlt pénteken azt ígérte a fővállalkozó, hogy 20 perc múlva jön az ablakos, és beszereli.

Időközben a közlekedőbe tervezett beépített szekrény kidolgozása is szünetel, mert az asztalosnak ismét méretet kell vennie a járólapok lerakását követően, és onnantól legalább két hetet vesz igénybe az elkészítése. A nappali új ablakainak beszerelését elhalasztottuk két héttel, mert csak oldalazva lehet az ablakig eljutni.

Az összes szaki közül a vízvezeték-szerelő bizonyult a legprofibbnak – remélem nem érnek bennünket meglepetések a csaptelepek beüzemelése után. Nehezen tudok napirendre térni afölött, hogy a mesterek nem tartják magukat a megbeszélt időpontokhoz, mert több helyen dolgoznak egyszerre, ezért hajlamosak a kapkodásra. Még szerencse, hogy a párom felügyeli őket, miközben ő maga is rendületlenül csiszolja a falakat, készíti elő a meszelésre, amit sokkal precízebben elvégez, mint a piktorok.

És mindemellett, hogy a lakásunk átjáróház, hogy most már a konyhában is csak úgy lehet asztalhoz ülni, ha félretoljuk a bojlert, a zárt teraszon pedig egy székre térdelve lehet kinyitni az ablakot, ismét nyakig benne vagyunk a járványban. Ha mindezt ép bőrrel megússzuk, akkor mi is mondhatjuk, hogy részt vettünk egy túlélőshow-ban. A jutalmunk egy menő fürdőszoba lesz, némi extrával.