2024. április 25., csütörtök

Karanténban a zombori polgármester

Pozitív lett Dušanka Golubovićnak, Zombor polgármester-asszonyának koronavírus tesztje – közölték a polgármesteri hivatalból. Golubović asszony házi karanténba vonult, és az orvosok által ilyen esetekre elrendelt terápiához tartja magát. A polgármester-asszony közvetlen munkatársai között nincsen vírusfertőzött személy.

A zombori Közegészségügyi Intézet járványügyi szolgálata szerint bizonytalan a járványhelyzet. Az intézményben napi 30 PCR-tesztet tudnak elvégezni az utazásra készülőkön és vírusgyanús személyeken. Ehhez kellő mennyiségű PCR- és szerológiai gyorsteszt áll rendelkezésre.

A SARS-CoV-2 vírus elleni küzdelem első védvonala a Dr. Đorđe Lazić Egészségház, a komoly tüneteket mutató fertőzötteket pedig a Dr. Radivoj Simonović közkórház fertőzőosztályán kezelik. Mindkét intézmény rendelkezik a kellő kapacitásokkal.

A zombori közkórház az elmúlt péntek óta nem tett közzé adatokat a vírusfertőzöttek számáról. A július 10-ei jelentés szerint aznap 22 lázas, légzésproblémás beteget vizsgáltak meg, közülük tizenkettőn végezték el a koronavírus-tesztet, ami hat esetben lett pozitív. Két pácienst kórházi kezelésre utaltak, négy számára házi karantént rendeltek el. A fertőzőosztályról ugyanakkor két súlyosabb esetet átszállítottak a Vajdasági Klinikai Központba, egyet pedig visszahoztak és a beteg a zombori kórházban lábadozik tovább.

A hivatalos COVID-honlap vasárnap délutáni frissítése szerint Nyugat-Bácskában 126 személy van házi elkülönítésben. Ennek a számnak mintegy a fele, 62 Zomborban, 29 Apatinban, 26 Kúlán. Hódságon a múlt héten mindössze egy személy volt otthoni elkülönítésben, a hétvégén ez a szám kilencre emelkedett.

A zombori fertőzöttek között hat egészségügyi dolgozó is van, közülük hárman a közkórház orvosai, egyiküket állapota súlyossága miatt a Vajdasági Klinikai Központban ápolnak, a többiek odahaza gyógyulnak.

Zomborban a múlt héten hoztak újabb vírusvédelmi intézkedéseket, ezek terén nincsen változás. Mára viszont már tudni, hogy ezen intézkedések miatt a városi strandra legfeljebb 500, a szabadtéri uszodába 600 vendéget engednek be. A Közegészségügyi Intézet és a válságtörzs előírása alapján a medencén voltaképpen 950-en tartózkodhatnának azonos időben, a strandon pedig 840-en, de az üzemeltető, a Soko Sportközpont további elővigyázatosságból ezt a létszámot is csökkentette. Mindkét létesítmény jegypénztáránál belépés előtt testhőmérsékletet mérnek, a kéz és lábfertőtlenítés pedig kötelező, miként a szociális távolságtartás is.