2024. április 19., péntek

Alacsonyabb hozamok, magasabb minőség

A végéhez közeledik az aratás a Tisza mentén – A Žitopromet tározóiba már 5000 vagon búzát helyeztek el

A zentai Žitopromet tározóiban és a partnercégek raktáraiban a napokban már 5000 vagon búza volt biztonságos fedél alatt. A kenyérgabona betakarítása a Tisza-vidék egyes részein még folyamatban van, ami azt jelenti, hogy még mintegy 1000 vagon búzára lehet számítani ezekről a területekről. A malom éves szükséglete 6000–6500 vagon körül alakul, ezek szerint már most biztosra vehető, hogy lesz elegendő őrölnivaló a következő termésig.

A hét végéig befejeződik a búza aratása (Gergely József felvétele)

A hét végéig befejeződik a búza aratása (Gergely József felvétele)

A Žitopromet igazgatója, Predrag Đurović elmondta, hogy a gyöngébb terméseredmények ellenére a felkínált búzamennyiség alapján már biztosra vehető, hogy újabb egy évre lesz elegendő nyersanyag a malom, a tésztagyár és a pékség folyamatos működéséhez. Tehát lesz elegendő az alap-élelmiszercikknek számító lisztből, valamint tésztafélékből, és el tudják látni az eddigi vevőkört pékáruval is.

– A termésátlagok alacsonyabb szinten alakultak a tavalyihoz viszonyítva, míg a búza minősége jelentékenyen jobb a tavalyinál. A szemek hektolitersúlya magasabb, a nedvességgel sincs gond, az idegen anyagok, szemét stb. jelenléte is kisebb, és nincs szükség szárításra, csak kivételes esetekben. Tavaly gondok voltak a gombabetegségekkel, amelyeket az idei termésből vett mintákon elvégzett laboratóriumi elemzésekkel nem lehetett kimutatni. A termés egészségügyi szempontokból is megfelel az előírásoknak. A gyöngébb hozamok ellenére a hét végéig tartó aratás után a tervezett 60 000–62 000 tonna kenyérgabonát be tudjuk tárolni. Ami a felvásárlást illeti, a napokban kialakul a búza piaci ára, amely minden bizonnyal 18 dinár körül alakul kilónként forgalmi adóval, de ez még mindig nem végeleges. Azok a búzatermelők, akik ezen az áron nem kívánják még eladni termésüket, raktárra átadják, és a számukra esetleg kedvezőbb pillanatban értékesítik, amire a korábbi években is volt lehetőség, viszont a kockázat a gabona tulajdonosáé – mondta a Žitopromet igazgatója.