2024. április 20., szombat

Teszt híján marad a karantén

A szabadkai Közegészségügyi Intézetben magánszemélyek megkeresésére nincs kapacitás a koronavírus-teszt elvégzésére

Szerdától szigorodnak a Magyarországra való beutazás feltételei. Magyarország, koronavírus-fertőzöttség szerint, három kategóriába (vörös, sárga és zöld) sorolja a világ országait. Szerbia a sárga kategóriába tartozik. A kormányrendelet szerint az ebbe a kategóriába tartozó országok területéről érkező személyek a Magyarországra való belépésükkor kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át. Ha a vizsgálat fertőzés gyanúját mutatja ki, az illető személyt nem engedik be az ország területére, ha pedig a vizsgálat nem mutat ki fertőzést, 14 napra hatósági karanténba kerül elhelyezésre. A karantén elkerülhető, ha a határátlépést megelőző 5 napban 48 óra különbséggel 2 koronavírus-tesztet már elvégeztek az illetőn, és magyar vagy angol nyelvű okirattal tudja bizonyítani, hogy a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható a koronavírus a szervezetében.

Felmerül a kérdés, hogy azok, akik a napokban Magyarországra szeretnének utazni, hol tudják elvégezni a belépéshez szükséges koronavírus-teszteket. Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a szabadkai Közegészségügyi Intézetben végeztek ilyen vizsgálatokat. Megkeresésünkre dr. Nebojša Bohucki, az intézet járványügyi szakorvosa azonban elmondta, hogy az intézményben jelenleg nincs kapacitásuk arra, hogy magánszemélyek megkeresésére, tehát például utazás céljából, elvégezzék a koronavírus-teszteket. Az intézet munkatársai jelenleg teljes kapacitással a koronavírus-fertőzéssel gyanús esetek mintáinak vizsgálatával vannak elfoglalva. A járványügyi szakorvos hozzátette, tudomása szerint hasonló a helyzet Zomborban és Újvidéken is.

Megkérdeztük dr. Verica Dronjakot, a Szabadkai Egészségházak Prevenciós Központjának vezetőjét, hogy az egészségházakhoz tartozó rendelőkben, vagy esetleg a COVID-19-rendelőben végeznek-e ilyen teszteléseket. A prevenciós központ vezetője elmondta, hogy az egészségházak rendelőiben ilyen vizsgálatot nem végeznek, a COVID-19-rendelő pedig kizárólag azon páciensek részére van előirányozva, akik koronavírus-megbetegedés tüneteit produkálják.

A koronavírus-tesztek azonban nemcsak a határátlépéshez szükségesek, hanem a Szabadkai Közkórházba is csak akkor léphetnek be a páciensek, ha előtte elvégzik a koronavírus-tesztet. A prevenciós központ vezetőjétől megkérdeztük, hogy a betegek ezt hol tudják elvégezni.

– A kórházi beutalóhoz szükséges teszteket a kórházi laboratóriumban végzik, amely a Közegészségügyi Intézet épületében található. A háziorvos kiír egy beutalót, amelynek felmutatásával aztán elvégzik a szükséges virológiai vizsgálat – mondta Verica Dronjak.