2024. április 24., szerda

Levendula és kék banán

Az Elita fagyizó évtizedek óta a megszokott helyen várja a vásárlókat

Az Elita cukrászda évtizedek óta Palics központjában, a Spliti fasor elején várja a látogatókat. A fagyizó családi vállalkozásként működik, és a hagyományokra alapozva folyamatosan újabb és újabb ízekkel lepi meg ezen hűsítő finomság kedvelőit. A cukrászda idei újdonsága a levendula ízesítésű fagylalt, de a kék banán ízű is az újdonság erejével hat a vásárlókra.

Lapunk kérésére a fagyizó vezetője, Muharem Bajrami nyilatkozott a vállalkozásról.

A fagyizóban jelenleg 24 féle fagylaltot kínálnak (Fotó: Gergely Árpád)

A fagyizóban jelenleg 24 féle fagylaltot kínálnak (Fotó: Gergely Árpád)

– Édesapám a hetvenes években költözött Szabadkára, és a régi buszállomásnál nyitott cukrászdát. A nyolcvanas évek elején adódott a lehetőség, hogy Palicsra költöztessük az üzletet. A Spliti fasor elején már korábban, az ötvenes évek óta cukrászda működött. A Táborosi-cukrászda tulajdonosa akkor vonult nyugdíjba, és mi vettük át az üzletét. Azóta folyamatosan szépítgetjük, újítgatjuk a fagyizót, és természetesen igyekszünk követni a trendeket. Mára a fiam is a fagyizóban dolgozik, így elmondhatjuk, hogy már a harmadik generáció foglalkozik ezzel a hivatással – fogalmazott Muharem Bajrami.

Az üzletvezetőtől megtudtuk, hogy a fagylaltok terén máig a klasszikus ízek a legnépszerűbbek, de folyamatosan újítják a kínálatukat.

Az Elita fagyizó legfrissebb újítása a levendula ízesítésű fagylalt (Fotó: Gergely Árpád)

Az Elita fagyizó legfrissebb újítása a levendula ízesítésű fagylalt (Fotó: Gergely Árpád)

– Egy üzlet sikeres működtetéséhez folyamatosan változni kell. Szükség van a kölcsönös bizalomra köztünk és a vásárlók között. Nem szabad saját magunkat dicsérni, nem szabad úgy gondolni, hogy mi vagyunk a legjobbak. Ha apró lépésekkel is, de mindig előre kell haladni. Az ízeket a kereslet határozza meg. Ez folyamatosan változik. Vannak jól bevált, klasszikus ízek, amelyek a mai napig keresettek, de mindig jelennek meg új ízek is. Régebben csokoládé, vanília, mogyoró, citrom, földieper és málna ízesítésű fagylaltokat árusítottunk. Pillanatnyilag 24 féle fagylaltot kínálunk a vevőinknek, köztük például ferrero és kinder bueno ízesítésűeket is. A legfrissebb újításunk a levendulás fagylalt, amit egyelőre még nem fogadtak el a vásárlóink. Az új ízekkel ez a helyzet, nem mindegyiket fogadják el könnyen a vásárlók – mondta Muharem Bajrami.

A fagylalt esetében szezonális édességről van szó, fogyasztása az időjárási viszonyoktól függ.

– Palics egy különleges település, amint kisüt a nap, az utcák és a tópart is megtelik sétálókkal, akik eközben szívesen fagyiznak. Viszont amint beborul az ég, vagy esik egy kis eső, pillanatok alatt kiürülnek az utcák. Az idei szezon eddig nem a legkedvezőbben alakult. A március és az április a koronavírus okozta rendkívüli állapot miatt nem hozott nagy bevételt, utána májusban, amikor már megnyithattuk az üzletünket, jött az esős idő, ami júniusban is kitartott. Ennek ellenére nem panaszkodunk, mivel vannak állandó vendégeink, valamint más hazai településekről és külföldről érkező látogatók is rendszeresen betérnek hozzánk. A palicsi üzletünkben a hétvégén a legnagyobb a forgalmunk, míg Szabadkán inkább a hétköznapokban látogatják azokat – tudtuk meg az üzletvezetőtől.

A család jelenleg hat helyszínen működtet cukrászdát, és a tervek szerint a közeljövőben a szabadkai Korzón is üzletet nyitnak.