2024. április 19., péntek

Kevesebb búza termett Közép-Bánátban

Az idei átlaghozam hektáronként csupán 3,5-4 tonna lesz

Közép-Bánátban befejeződött az árpa aratása és a vége felé közeledik a kenyérgabona betakarítása is. Az időjárás kedvez a munkálatoknak, a terméshozamokkal azonban nem lehetnek elégedettek a termelők. Az árpa hektáronkénti átlaghozama 2,5–4 tonna, míg a búza átlaghozama nem haladja meg a négy tonnát.

Az időjárás kedvez az aratóknak (Kecskés István felvétele)

Az időjárás kedvez az aratóknak (Kecskés István felvétele)

A régióban valamivel több mint 50 ezer hektáron vetettek búzát. A gyengébb terméshozamot pedig elsősorban a csapadék hiánya okozta. Zorica Rajačićnak, a nagybecskereki Mezőgazdasági Szakszolgálat munkatársának elmondása szerint nem volt elegendő csapadék tavaly októberben, közvetlenül a vetés után, valamint télen, sem kora tavasszal. A júniusi eső pedig már nem sokat segített, de még szerencse, hogy kárt sem okozott a termésben. A búzaföldek háromnegyedén már learattak. A meleg idő kedvez a betakarításnak, de sajnos ahhoz, hogy jól halad az aratás, hozzájárult az is, hogy gyenge a hozam. Az idei búza termése parcellánként különbözik és 3,5–6 tonna a hozam hektáronként. Így az idei átlaghozam hektáronként 3,5-4 tonna lesz, ami alacsonyabb, mint a korábbi években. Tavaly például az átlaghozam meghaladta a hektáronkénti öt tonnát, az azt megelőző években pedig hat, illetve hat tonnán felüli átlaghozamok voltak.

A gyengébb hozamok, valamint az ilyenkor szokásos alacsony átvételi ára miatt sok bánáti gazda megpróbálja később, a mostaninál kedvezőbb áron értékesíteni a kenyérgabonát.

Az egyre népszerűbb olajrepce betakarítása is folyamatban van, amit Közép-Bánátban 1750 hektáron vetettek. Sajnos az idei átlaghozam gyengébb lesz a korábbi évekhez képest és 2,5 és 4 tonna között mozog.