2024. április 26., péntek
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

A Spursé a londoni derbi

Egy szemfüles gól és egy gólpassz volt Szon mérlege (Fotó: Beta/AP)

Egy szemfüles gól és egy gólpassz volt Szon mérlege (Fotó: Beta/AP)

Egy korai gólváltást, némi Arsenal-mezőnyfölényt és Tottenham-győzelmet hozott a Premier League hétvégi fordulójának legnagyobb presztízsű összecsapása. A találkozó első gólját Lacazette lőtte, aki egy labdaszerzést követően jó húsz méterről hatalmas bombát akasztott Lloris kapujának bal felsőjébe. Az Ágyúsok öröme azonban nem tartott sokáig, három perccel később David Luiz elnézett egy hátrapasszolt labdát a védelem tengelyében, Szon lecsapott a játékszerre, majd kifelé sodródva még el tudott pöckölni Martinez kapus mellett. Ezután hosszú ideig csak helyzetekig jutottak a felek, mígnem Alderweireld a 81. percben tökéletesen emelkedett Szon bal oldali szögletére, és győztes gólt fejelt. A sikerrel a Spurs két pontra megközelítette az Európa-ligás helyen álló Sheffieldet (54), az Arsenal lemaradása 4 egység a nemzetközi pozícióért futott versenyben.

A Leicester Vardy révén vezetéssel vonult pihenőre a Bournemouth otthonában, ám a kiesés elől menekülő gárda a második félidőben húsz perc alatt négyet vágott, amivel jócskán megnehezítették a Rókák dolgát a negyedik helyet és a közvetlen BL-indulási jogot illetően.

Olaszországban a rangadón nem bírtak egymással a Napoli és a Milan, Spanyolországban a Sevilla továbbra is holtversenyben dobogós az Atlétivel.

Angol bajnokság, a 35. fordulóban: Aston Villa–Crystal Palace 2:0, Tottenham–Arsenal 2:1, Bournemouth–Leicester 4:1. Az élcsoport: Liverpool 93, Manchester City 72, Chelsea 60 pont stb.

Olasz bajnokság, a 32. fordulóban: Genoa–SPAL 2:0, Cagliari–Lecce 0:0, Fiorentina–Verona 1:1, Parma–Bologna 2:2, Udinese–Sampdoria 1:3, Napoli–Milan 2:2. Az élcsoport: Juventus 76, Lazio 68, Atalanta 67 pont stb.

Spanyol bajnokság, a 36. fordulóban: Levante–Athletic Bilbao 1:2, Leganés–Valencia 1:0, Sevilla–Mallorca 2:0. Az élcsoport: Real Madrid (–1) 80, Barcelona 79, Atlético és Sevilla 66 pont stb.

A City indulhat a BL-ben!

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) visszavonta a Manchester City eltiltását, így a tavalyi angol bajnok ott lehet a jövőben is az európai kupaporondon. A CAS tegnapi indoklása szerint a klub nem sértette meg a pénzügyi fair play szabályait, ugyanakkor tízmillió eurós büntetést szabott ki az egyesületre, amiért a vizsgálat során nem működött együtt az UEFA-val.

Az UEFA a Football Leaks szivárogtatása nyomán indított vizsgálatot a City ellen. A honlap által nyilvánosságra hozott belső levelezésből és klubdokumentumokból az derült ki, hogy az arab tulajdonú egyesületet szabálytalanul finanszírozták, és éveken keresztül megtévesztették az UEFA-t, bár mindezt a klub tagadta. Az egyesület a vizsgálat során nem működött együtt az UEFA-val, amely szerint a szabálytalanságok a 2012 és 2016 közötti időszakban történtek. A pénzügyi fair play alapja az, hogy egy egyesület nem költhet többet, mint amennyi a bevétele. Az UEFA februárban végül két idényre kizárta a Manchester Cityt az európai kupaporondról, mellékbüntetésként pedig 30 millió eurós bírságot szabott ki a klubra.

A Premier League-ben a harmadik Chelsea-t 12 ponttal megelőzve második a csapat, így BL-indulása a bajnoki pozícióját tekintve már biztosított a következő szezonra.