2024. április 26., péntek

„Minden nap egy improvizáció”

A szabadkai Népszínház Magyar Társulata a tervek szerint előbb kezdené meg a következő évadot

A járványügyi helyzet mindent felborított, az intézmények, a színházak működését is. Arról, hogyan élték meg az elmúlt időszakot és hogyan lehet tervezni a következő évadot, Körmöci Petronellát, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának igazgatóját kérdeztük:

– A 2019-es őszi időszakban minden terv szerint és a legjobb irányba haladt. Az első bemutatónk a Pass Andrea által írt és rendezett Újvilág volt. Egy nagyon sikeres ifjúsági előadás jött létre, amit beszélgetések követtek Ricz Dencs Tünde és Raffai Telečki Ágnes vezetésével. Ezt szeretnénk a következő évadban is folytatni. Azután a Fekete Péter című operettet mutattuk be, amely szintén elnyerte a közönség tetszését. Úgymond megszokottá vált, hogy a téli ünnepek tájékán könnyedebb műfajjal kedveskedünk a nézőinknek. Örülök, hogy ez is létrejött, méghozzá élő zenével, ami szerintem fontos a zenés produkcióknál. Ezt az előadásunkat is játszanánk az új évadban. A Fekete Péter után elkezdtük próbálni a Tesztoszteront, amely a társulat férfi tagjait sorakoztatja fel, de ez sajnos megszakadt a koronavírus miatt, ráadásul csaknem a bemutató előtt. Közben márciusban még megtartottuk a Sógornők első olvasópróbáját, ez lett volna az évad utolsó bemutatója. Nem mondanék le egyik produkcióról sem, amelynek készítése félbemaradt, azok majd sorra kerülnek – mondta Körmöci Petronella, és arról is szólt, hogy a több hónapos kiesés különbözőképpen érintette a társulat tagjait.

– Valakiket serkentett, maszkokat varrtak, időseknek vásároltak be. Szinte minden tagunk némely iskolák, szervezetek, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége felkérésére is tananyagot olvasott fel. A magyarországi MOTTO-ban (Művészek az Otthoni Oktatásért), Kossuth-díjas színészek mellett a kollégáink is részt vettek, és erre nagyon büszke vagyok. Akadtak azonban olyanok is, akiket rosszabbul érintett a helyzet, bármilyen előadónak nehéz az, hogy a testét és a lelkét kondícióban tartsa egy ilyen időszakban, nem lehet az otthoni befészkelésből azonnal a színpadra ugrani. A legrosszabb az, hogy nem látni a végét, megközelítőleg sem tudható, meddig tart – fejtette ki a társulatigazgató, akinek elmondása szerint jelenleg fesztiválokra készülnek.

– Vasárnap Gyulán léptünk fel, a kisvárdai fesztivált augusztus végére halasztották, a Városmajori Színházi Szemlét szeptember elejére, a kaposvári biennálét pedig – amelyen az Újvilággal szerepeltünk volna – szeptember végére. Amennyiben a helyzet megengedi, vélhetően nem maradunk le ezekről sem – mondta Körmöci Petronella, akitől azt is megtudhatunk, mik a terveik a következő évadra vonatkozóan.

– Előbb kezdenénk meg a munkát, és már augusztus 17-étől tartanánk próbákat. Általában októbertől játszunk, de most szeptember 12-én tartanánk meg a Tesztoszteron bemutatóját. Nem szeretnénk a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja köré szerveződő rendezvénysorozatot sem elhalasztani. Erre meghívnánk a Zentai Magyar Kamaraszínházat és az Újvidéki Színházat is. A vajdasági magyar amatőr színjátszók most nem jönnének, mert a találkozó elmaradt, viszont az újvidéki akadémisták kapnának egy egész napot, amikor bemutatkozhatnának. Szeretnénk nyílt órákat is tartani, hogy megismerkedjenek a színházzal azok, akiket ez a pálya vonz. Részt vehetnek közös munkában, este pedig megnézhetik az akadémisták előadását. Ami a legbiztosabb, hogy lesz felolvasószínház, mert a járványhelyzet ellenére is bárki szabadon írhat és a műsort online térben is létrehozhatjuk, akár hangjátékszerű felolvasással. Készül a reklámfilmünk, de ezúton is mindenkit arra biztatunk, hogy írjanak. Gálaműsort is tartanánk, de Pataki-gyűrű-díjátadó nem lesz, mert túl kevés előadás készült, ezek viszont jövőre versenybe szállhatnak.

Az új évad második bemutatója Branislav Nušić A gyászoló család című vígjátéka lenne, amelyet majd Andrej Boka rendez. A tudomásom szerint magyar nyelvterületen – de Vajdaságban biztosan –, az ötvenes évek kezdete óta nem lett bemutatva, márpedig jelentős műről van szó. 2021-re tervezzük a Sógornők című előadás készítését. Januárban kezdődnének el a próbák és február végén vagy március elején, a nőnapra szeretnénk bemutatni, mert ez egy olyan előadás lesz, amelyben a Tesztoszteronnal ellentétben csak nők játszanak. Ezután Mezei Kinga rendezne egy előadást és már nagyon várjuk, hogy nálunk is dolgozzon. Az évad folyamán egy új ifjúsági előadást is tervezünk a repertoárunkba emelni, már elkészült és szintén Mezei Kinga rendezte, Topolyán a diákok nagyon szerették. A Klamm háborújáról van szó, László Sándor, az újvidéki színiakadémia osztályvezető tanárának előadásában. Az Újvilághoz hasonlóan ezt is beszélgetést követné – ismertette a társulatigazgató, akinek elmondása szerint a legjobbakat remélik.

– Jelenleg úgy élünk és tervezünk, hogy minden nap egy improvizáció. Csak remélni tudjuk a legjobbakat. A rendkívüli állapotok idején mi is jelen voltunk online felületeken, vissza lehetett nézni egyes régebbi produkciókat. Ez tanulságul is szolgált, rájöttünk arra, hogy érdemes lenne, akár visszamenőleg is, megfelelő digitális minőségben archiválni az előadásainkat, és például ilyen helyzetben ezeket elérhetővé tenni. Igaz, hogy a színház élő találkozást jelent a színészek és a közönség között, de ha azt nem lehet megoldani, akkor legalább ily módon tarthatjuk a kapcsolatot. Az előadásainkat olyanok is nézték, akik még soha nem is voltak a Népszínházban, például Londonban élő csókaiaktól is kaptam visszajelzést, és ennek nagyon örülök. Rendkívül hálás vagyok a közönségünknek, mert folyamatosan érdeklődtek, írtak nekünk, nem felejtettek el bennünket, és ahogyan mi is, várják az élő találkozást. Ez nagyon megható, és ezért is megéri színházat csinálni. Az online felületeinken továbbra is minden újdonságról értesülhetnek. Azt is folyamatosan hangsúlyozzuk, hogy akik jegyet váltottak még márciusban, azok visszaválthatják – mondta Körmöci Petronella.