2024. április 24., szerda

Peking szerint alaptalanok Pompeo vádjai

Peking szerint alaptalan vádakat fogalmazott meg Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Kína területi követeléseiről a Dél-kínai-tengeren.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján kiemelte: Kínának nem áll szándékában "tengeri birodalommá" válni, szomszédjait pedig egyenlő félként kezeli. A szóvivő szerint az Egyesült Államok tölt be destabilizáló szerepet a Dél-kínai-tengeren, mert annak ellenére, hogy nem tart igényt a területre, rendszeresen küldi oda hadihajóit. Csao mindazonáltal arra figyelmeztette Washingtont, hogy hiába igyekszik ellenségeskedést kelteni Kína és a térség többi országa között.

Kína a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és több, hadi célokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen. A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeit azonban a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is magáénak tartja. Kína azzal támasztja alá saját követelését, hogy 1930 előtt senki nem vitatta a terület fölötti szuverenitását.

Pompeo hétfőn kiadott közleményében azonban törvénytelennek nevezte Peking területi követeléseit, és úgy vélekedett: Kínának nincs joga arra, hogy kiaknázza a part menti erőforrásokat. Az amerikai külügyminiszter továbbá azzal vádolta meg Kínát, hogy "megfélemlítő propagandát" folytat a térség államai ellen.

Álláspontjának alátámasztásakor az amerikai kormányzat rendszeresen hivatkozik arra a 2016-ban született nemzetközi bírósági döntésre, miszerint Kínának nincs jogi alapja a követelt területek feletti szuverenitásra.