2024. április 26., péntek

Belső tisztogatás a szocialistáknál

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke azt állítja, hogy a párton belül egyesek fellázadtak ellene, és azzal, hogy részt vesznek a hatalomellenes tüntetéseken, speciális háborút indítottak. Az elnök azt állítja, a párt egyes tagjainak fellépése és viselkedése értelmetlenné tette mindazt, amit eddig csinált. Mint rámutatott, ő volt az egyike azoknak, aki ellenezték a tüntetéseket.

Dačić a Happy Televízión tett tegnapi szereplése során kiemelte, az SZSZP a legutóbbi választásokon 50.000 szavazattal többet szerzett az önkormányzati választásokon, mint a köztársaságin, amire eddig soha nem volt példa. Ő erre csupán gyanús adatként tud tekinteni, ugyanis mint rámutatott, ez azt jelentené, hogy az önkormányzati választásokért nagyobb munka folyt.

Hozzátette, az SZSZP koalíciója a Szerb Haladó Párttal Szerbia érdekeit szolgálja.

– Én Vučić ellen nem kívánok tenni. Ha a párt többségében ezt akarja, abban én nem kívánok részt venni, de ha az a cél, hogy megerősítsük az országot, illetve Vučićot, akkor meg kell erősíteni Dačićot is – emelte ki a szocialista vezető.

Elítélte Novica Tončev, az SZSZP magas beosztottjának kijelentését, aki azzal fenyegetett, hogy lezárja a Belgrád–Szkopje autóutat, ha a szocialisták által delegált közvállalati igazgatók közül még valakit leváltanak. Dačić szavai szerint egy komoly politikus ilyet nem engedhet meg magának.

A reggeli televíziószereplésében kitért Petar Škundrić fiára is, aki részt vett a belgrádi hatalomellenes tüntetésekben. Škundrićot felmentették miniszteri tanácsadói posztjáról, további két tagjukat pedig kizárták a pártból ugyanezen okokból. Goran Trivan környezetvédelmi miniszter felelősségét pedig a párt elnöksége vitatja majd meg.

Az eset kapcsán tegnap nyilatkozott Aleksandar Antić, az SZSZP alelnöke is, aki elmondta, az SZSZP egységesen áll Ivica Dačić álláspontja mögött, vagyis határozottan kiállnak Szerbia érdekei mellett, együtt a Szerb Haladó Párttal.

– Aki ezzel szembe megy, nincs helye az SZSZP soraiban. Ezzel a politikával már több mint egy évtizede Szerbia második legerősebb pártja vagyunk, és a pozíciónkat egy hónappal ezelőtt meg is erősítettük a parlamentáris és az önkormányzati választásokon is – áll Antić írásos közleményében.

Hozzátette, azok, akik ezt nem így élik meg, vagy az érdekeik másként diktálják, szabadon kiléphetnek az SZSZP-ből, vagy kizárják őket. Már eddig is megváltak több párttársuktól, vagy leváltották őket, mert ilyen a párt következetes politikája.

Hangsúlyozta azt is, ők a partnerüket nem akarják lecserélni. Így senkinek nem lehetnek kétségei, hogy további kizárásokra és leváltásokra is sor kerülhet még.