2024. április 19., péntek

Szávaszentdemeter az új gócpont

Gojković: „Megtelt” tábla kerül lassan minden vajdasági kórházra

A járványügyi helyzet nem javul Vajdaságban - jelentette ki Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár. Elmondta azt is, hogy az új gócpont Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica) alakult ki, ahol a helyi kórházban mintegy 80 koronavírussal fertőzött beteg van.

Vajdaság területén az elmúlt héten 110 és 120 között mozog napi szinten az új koronavírusos esetek száma. Gojković a Pink televízió műsorában közölte azt is, hogy a tartomány területén működő kórházakra lassan kitehetik a "megtelt" táblát. A Vajdasági Klinikai Központban 219 személyt kezelnek, ebből 19-en vannak lélegeztetőgépen és folyamatosan érkeznek az új páciensek. Hozzátette, hogy megtelt a pancsovai kórház és a verbászi Covid-központ is. „Meg kell értenünk, hogy az egészségügyi rendszer nem fogja kibírni, ha nem csökken a betegek száma a kórházakban. Ezt pedig csak úgy érhetjük el, ha betartunk minden intézkedést” – tette hozzá a titkár.

Kihangsúlyozta, hogy Vajdaság minden városában emelkedik a koronavírus-fertőzötek száma, kritikus a helyzet Rumán, Szabadkán és Zichyfalván (Plandište), de a legtöbb beteg Újvidéken van. Gojković elmondta, hogy a fertőzöttek kórképe kifejezetten súlyos: szinte az összes páciens tüdőgyulladással érkezik, és azonnali oxigénterápiára szorul.