2024. április 24., szerda

Gazdagok, adózzatok!

Magasabb adók bevezetését követeli a leggazdagabbak számára egy 83 milliomosból álló csoport, annak érdekében, hogy a gazdaság mihamarabb felépüljön a koronavírus-járvány okozta válságból.

Amíg a vírus a világot sújtja, a magas jövedelműeknek alapvető szerepük van a krízis megfékezésében – olvasható abban a nyílt levélben, amelyet a G20-ak pénzügyminiszterei és a rendkívüli EU-csúcs találkozója alkalmából írtak. A levélben felszólították a kormányokat, hogy azonnal és véglegesen növeljék a dúsgazdagok adóját.

– Nem mi vagyunk azok, akik az intenzív osztályon kezelik a betegeket. Nem mi vezetünk mentőautókat, amelyek a kórházba szállítják a betegeket. Nem mi töltjük tele a polcokat élelmiszerekkel, vagy szállítjuk házról házra az ételt – olvasható a „milliomosok az emberiségért” elnevezésű honlapon.

Hozzáteszik, nekik viszont van elegendő pénzük, ami ebben a pillanatban nélkülözhetetlen, és amire a következő években is szükség lesz, hogy kilábaljunk a válságból, melynek következményei évtizedekig is eltarthatnak, és legalább félmilliárd személyt szegénységbe taszíthatnak.

A koronavírus-járvány okozta problémákat nem lehet jó cselekedettel megoldani, bármennyire is nagylelkű legyen. A kormányok vezetőségeinek felelősséget kell vállalniuk azért, hogy folyamatosan emelik a dúsgazdagoknak az adót a szükséges pénz előteremtéséhez, amit oly módon kell felhasználniuk, hogy megfelelően támogassák az egészségügyi rendszert, az oktatási intézményeket – áll a milliomosok levelében. A járvány világszerte recesszióhoz vezetett, ezért a kormányok milliárdokat költenek a gazdasági válság sújtotta vállalatok támogatására. Az olyan közismert milliárdosok mint Bill Gates és Warren Buffet már évek óta követelik, hogy a hozzájuk hasonló szupergazdagok fizessenek magasabb adót.