2024. április 19., péntek

Ismét fertőtlenítik a köztereket

Az éjszakai órákban végzi feladatát a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat munkacsoportja

A koronavírus-járvány megfékezése céljából a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat szombat este kezdte meg Szabadka utcáinak fertőtlenítését. A szabadkai Válságkezelő Törzskar utasításának értelmében a közvállalatnak fokozottan tisztán kell tartania a város forgalmasabb közterületeit.

Nikola Jovičić, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat tervezési és fejlesztési munkacsoportjának vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a jelenlegi tervek szerint hetente legalább kétszer fertőtlenítik a várost.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Az időjárástól függ a tisztító munkálatok dinamikája, mert esőzés esetén nem lenne észszerű a fertőtlenítés. A szombati eső miatt a munka kétharmadát tudtuk csak elvégezni. A fertőtlenítést két hatezer liter űrtartalmú ciszternás gépjárművel végezzük. Vízzel vegyített nátrium-hipokloritot használunk, mert kiderült, hogy ez igen hatékony a koronavírus ellen. A tisztítást az éjszakai órákban végezzük, amikor kevesebb a járókelő az utcákon, illetve kisebb a forgalom az utakon. A márciusi és áprilisi rendkívüli állapot ideje alatt a délutáni órákban dolgoztunk, most azonban este 10 órakor kezdődik a fertőtlenítés és körülbelül hajnali 3–4 óráig tart. A jelenlegi helyzet miatt a közvállalatban intenzívebb a munkavégzés, igyekszünk igazodni a helyzethez és megbirkózni az előttünk álló kihívásokkal – fogalmazott Nikola Jovičić.

A jelenlegi ütemterv szerint fertőtlenítik a Szabadság teret, a Korzót, a Köztársaság teret, a Vladimir Nazor, a Branislav Nušić, a Đura Đaković utcákat, a Jovan Nenad cár teret, a Jakab és Komor teret, a Dimitrije Tucović, a Radić fivérek, a Strossmayer utcákat, a Fasizmus áldozatainak terét, a Zsinagóga teret, a Jovan Zmaj, a Jovan Mikić utcákat, a Tito marsall sugárutat, a Blaško Rajić utcát, a Lazar Nešić teret, a Partizán bázis és a Pinki Néphős utcákat. Palicson a Spliti fasor utcát, a Hegedűs József utcát és parkolót, a Kisvendéglő parkolóját és a Vermes Lajos-sétányt.

A munkacsoport vezetője elmondta, hogy amennyiben szükség mutatkozik rá, csapatának emberei újabb utcák fertőtlenítésére is készen állnak, a korábbi óvintézkedéseiket pedig továbbra is folytatják.

– A vírus megjelenése óta egészségügyi és biztonsági okokból fertőtlenítjük a konténerek és a szemetesek fogantyúit, a szeméttelepre és a parkolónkba járó gépjárműveink kerekeit is folyamatosan tisztítjuk a lakosok és az alkalmazottaink érdekében egyaránt – mondta el a közvállalat illetékese.