2024. április 24., szerda

Népzene- és citeraoktatás online

A Ludasi Népzenei Tábort a virtuális térben tartják meg

Ezen a héten rendezték volna meg a Ludasi Népzenei Tábort. Ehelyett a jelentkezők otthonaikban sajátíthatják el a citerázás és a népdaléneklés alapjait, tanulhatnak új dalokat, és bővíthetik ismereteiket. A közös citerázásra és éneklésre a jövő nyárig kell várniuk. A járványügyi intézkedések miatt a szervezők, vagyis a Ludas Közösségfejlesztő Egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy a tábort online rendezik meg. Az oktatáshoz szükséges népdalokat a hétvégén rögzítették, és hamarosan eljuttatják minden jelentkezőnek. A részletekről Fábián Mónika szervezőt kérdeztük.

Összesen hányan jelentkeztek a táborba? Ebből hányan szeretnének népi éneklést és hányan citerázást tanulni?

– Az idén 58 gyermek és fiatal jelentkezett a táborba, 26-an a citeraoktatásra és 25-en a népiének-oktatásra. Hét olyan jelentkező is volt, aki mindkét foglalkozás iránt érdeklődött. Nagy öröm számunkra, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is Vajdaság szinte minden egyes szegletéből – Hertelendyfalváról, Pancsováról, Törökkanizsáról, Tiszaszentmiklósról, Padéról, Csókáról, Kanizsamonostorról, Adáról, Zentáról, Magyarkanizsáról, Szabadkáról, Palicsról, Királyhalomról, Hajdújárásról, Horgosról, Ludasról és Magyarországról, Pannonhalmáról is érkeztek volna táborlakók Ludasra.

A járványügyi intézkedések miatt online tartjátok meg a tábort. Hogyan tudjátok ezt megoldani a gyakorlatban?

– A népzenei táborra tervezett dalanyagról készülnek felvételek az alsó-ludasi iskolában. A hét oktatónk –  Lepár Krisztina, Sőregi Anna és Szabó Annamária népiének-oktatók, továbbá Biró László, Kelemen Zsolt, Mihók Attila és Torok Orsolya citeraoktatók – különböző tájegységek dalait tudja ismertetni, megtanítani az online óráknak köszönhetően az idei jelentkezőkkel. A felvett videókat, mellékleteket (pl. szövegeket, kottákat) e-mailben juttatjuk majd el a táborosokhoz. Két meglepetés videóval is készülünk, melyeket a Ludasi Népzenei Tábor Facebook-oldalán fogunk

közzétenni.

Mennyire kellett átalakítani a tábor programját?

– Teljes mértékben át kellett alakítani a programot, gyakorlatilag a szakirányú oktatás, tehát a népi énekes és citerás foglalkozások valósulhatnak csak meg, természetesen az online térben. A játékokat és az egyéb programokat a jövő évi táborban pótoljuk. Bízunk abban, hogy az idén, legalább egy alkalommal, egy hosszú hétvégés oktatás alkalmával tudunk majd a gyerekekkel is találkozni, és az elküldött népdalokat élőben is el tudjuk majd közösen énekelni, játszani.

Hogyan folyt a dalok felvétele?

– Igyekeztünk stúdió körülményeket biztosítani, amennyire csak lehetett, amennyire a körülmények és a lehetőségeink engedték. Az alsó-ludasi iskolában vettük fel az oktatást – az iskolai távoktatáshoz hasonlóan. A felvételeket a vágást és az utómunkálatokat követően fogjuk elküldeni a jelentkezőknek. Nagyon szomorúak vagyunk, hogy idén elmarad a személyes találkozás. Bízunk benne, hogy jövőre semmi sem szab majd gátat annak, hogy megtarthassuk a IV. Ludasi Népzenei Tábort. Szeretnénk megköszönni a Csoóri Sándor Alapnak, Szabadka Városnak, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságnak, és nem utolsósorban a közvállatoknak a tábort megelőző előkészületek és a felvételek megvalósításához biztosított támogatást.