2024. március 29., péntek

Magyarország szigorítja a határellenőrzést

Az új típusú koronavírus külföldi behurcolásának megakadályozása érdekében Magyarország szigorítja határai ellenőrzését, azaz a beutazást, ám belföldön nem vezet be további korlátozásokat. A kormányrendeletbe foglalt intézkedéseket tegnap ismertetve Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a korlátozások kedd éjféltől (vagyis szerda nulla órától) hatályosak.

A járvány súlyossága, illetve a fertőzöttség alapján Budapest három – vörös, sárga és zöld – kategóriába sorolja az államokat,
s ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését. Némely kategória esetében különválnak a szabályok a magyar és a nem magyar állampolgárok között.

Zöld jelzésű területről bármelyik ország állampolgára kontroll nélkül beléphet Magyarországra, ahol csak szúrópróbaszerű egészségügyi vizsgálatra számíthat.

Ám a sárga vagy vörös minősítésű országokból érkezőket a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulniuk. Ez alól kivételt jelent, ha a megelőző öt napra vonatkozóan – 48 óra időkülönbséggel – két, hitelt érdemlő negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni.

A „sárga” országból érkező magyar állampolgár az első koronavírus-tesztet követően szabadulhat a karanténból (negatív eredmény esetén), míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van szüksége.
Külföldiek esetén a sárga besorolású országok (köztük Szerbia) állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be Magyarországra, mint a magyar állampolgárok, vagyis karanténba kerülnek, amelyet egy negatív teszttel hagyhatnak el és mehetnek tovább. Vörös jelzésű országból külföldiek nem utazhatnak magyar területre.

A Magyarországra belépő magyar állampolgárok vírustesztjeinek költségét augusztus 1-jéig az állam állja, utána mindenkinek magának kell fizetnie, ha „sárga” vagy „vörös” országból hazatérve nem kíván 14 napos hatósági házi karanténba kerülni.

A tranzit- és az áruforgalom a szabályok alól kivételt képez, továbbá a hivatalos út is, ám az egészségügyi vizsgálatokra ezekben az esetekben is sor kerülhet.

Az országok besorolásának listáján Szerbia a sárga jelzésű csoportba került. A listát azonban a magyar kormány folyamatosan felülvizsgálja majd, s ha változik a helyzet, azonnal változtat a besoroláson. A módosításokat szerdánként jelentik be.