2024. április 20., szombat

Szerdától új szabályok a magyar határon

Egészségügyi ellenőrzés és karantén várja a Szerbiából belépőket

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton jelentette be, hogy a külföldi minták alapján a magyar kormány is több csoportba sorolta a világ országait, hogy milyen veszélyt jelenthetnek a járvány súlyosságát illetően. Vörös kategóriába kerültek azok az országok, ahol a fertőzöttség mértéke súlyos. Sárga kategóriába sorolták azokat az államokat, amelyekben a fertőzöttség mértéke enyhébb. Zöld kategóriába pedig azok az országok tartoznak, ahol a fertőzöttség mértéke alacsony.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton jelentette be, hogy a külföldi minták alapján a magyar kormány is több csoportba sorolta a világ országait az alapján, hogy milyen veszélyt jelenthetnek a járvány súlyosságát illetően. Vörös kategóriába kerültek azok az országok, ahol a fertőzöttség mértéke súlyos. Sárga kategóriába sorolták azokat az államokat, amelyekben a fertőzöttség mértéke enyhébb. Zöld kategóriába pedig azok az országok tartoznak, ahol a fertőzöttség mértéke alacsony.

Szerbia a hetente módosítható legelső besorolás szerint sárga jelzést kapott.

A döntés szerint külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra. Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be. Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik, és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időkülönbséggel két negatív koronavírustesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírustesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség – mondta.

Müller Cecília (Fotó: MTI)

Müller Cecília (Fotó: MTI)

A lépés szükségességéről Müller Cecília országos tiszti főorvos beszélt hétfőn az M1 Ma reggel adásában.

„Magyarország járványügyi helyzete kedvező, viszont a világban emelkedik az új fertőzések száma, köztük Magyarország szomszédjainál, Szlovákiát leszámítva ezért volt szükség szigorításokra – mondta.Azt láttuk, hogy a járvány kezdetén külföldről hurcolták be a vírust, diákok, illetve a külföldi utakról visszatérők, és most is hasonló helyzet alakult ki” – tette hozzá.

A szabályokat ismertetve elmondta, a sárga vagy vörös jelzésű országokból érkező magyar állampolgárokat a határon nem tesztelik, kérdőívet töltetnek ki velük, feltérképezik utazási előzményüket, valamint megmérik hőmérsékletüket.

Számukra kötelező a 14 napos házi karantén, amely alól mentesülhet valaki, ha a határra érkezés előtt öt nappal, 48 óra különbséggel két negatív, PCR-típusú teszttel rendelkezik.

A tiszti főorvos elmondta, hogy ezzel az intézkedéssel biztosítható a magyar lakosság védelme.

Müller Cecília hozzátette: Magyarországra visszaérve a járási hivatalnál az érintettek kérelmezhetik a karantén alóli felmentést, ha ugyanezekkel a feltételekkel elvégeztetik a koronavírusteszteket.

A külföldön elvégzett tesztekről elmondta, hogy a magyar hatóságok csak hiteles dokumentumot tudnak elfogadni.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásait figyelembe véve két, az aktuális fertőzöttséget vizsgáló PCR-tesztet fogadnak el. „Ez biztosítékot jelent arra, hogy valaki nem fertőző” – mondta.

Hozzátette, hogy azok is beléphetnek az országba, akik hitelt érdemlően tudják igazolni, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a betegségen.

Müller Cecília felhívta a figyelmet az alapvető biztonsági szabályok betartására, mint a maszk viselése, a másfél méteres távolság tartása, a gyakori kézmosás, a felületek tisztán tartása és a gyakori szellőztetés.