2024. április 24., szerda

Újra Hágában…

Meghallgatták a háborús bűnökkel vádolt koszovói elnököt

Meg kell fizetni a szabadság árát - nyilatkozta Hágában az ügyészségi meghallgatása előtt a múltbeli háborús bűnökkel vádolt koszovói elnök, Hashim Thaci.

Thacit és több társát azzal vádolják, hogy az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) vezetőiként háborús és az emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, valamint szervkereskedelem miatt is vizsgálatot indítottak ellenük. A vádirat alapján legalább 100 gyilkosságért felelhetnek, Carla del Ponte volt hágai főügyész szerint pedig a koszovói gerillák mintegy 300 szerb fiatalt raboltak el, belső szerveiket eltávolították, és eladták a Közel-Keletre. Az Európa Tanács által lefolytatott kétéves vizsgálat megerősítette Thaçi személyes érintettségét. Az erről szóló jelentés az albán szervezett bűnözés egyik legfőbb vezetőjeként jellemzi a koszovói elnököt.

Elutazása előtt a politikus azt mondta, ő és társai „méltósággal és becsületesen néznek szembe a nemzetközi joggal”, illetve tagadta bűnösségét, és azt is bejelentette, azonnal lemond, amennyiben a hágai törvényszék elítéli.

Hashim Thaci ellen a hágai ügyészség több mint húsz év után, június 24-én emelt vádat.