2024. április 25., csütörtök

Inog az SZHP–SZSZP tandem?

Holnap kezdődnek a kormányalakítási egyeztetések

Aleksandar Vučić államfő holnap kezdi meg az új kormány megalakítását megelőző tárgyalásokat azokkal a pártokkal, amelyek a június 21-ei választásokon mandátumot szereztek a köztársasági képviselőházba. Az államfő először a kisebbségi pártokkal tárgyal. Mint a Tanjug hírügynökség közzétette, délelőtt 10 órakor az Albán Demokratikus Alternatíva képviselőivel ül tárgyalóasztalhoz.

Az államfő még a héten tárgyal Sulejman Ugljaninnal, az SDA Szandzsák vezetőjével, majd  Muamer Zukorlićtyal, az Igazság és Megbékélés Párt elnökével, és végül, a szerb média értesülései szerint, az államfő szerdán találkozik a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével, Pásztor Istvánnal is.

A szerb sajtóban közzétett menetrend szerint Vučić július 17-én, pénteken kilenc órakor konzultál a Szerb Patrióta Szövetség vezetőjével, Aleksandar Šapićtyal, június 20-án, hétfőn pedig Ivica Dačićtyal, a Szerbiai Szocialist Párt elnökével, hogy aztán a sajt pártjával is konzultáljon. Erre várhatóan jövő héten kedden kerül sor. Vučić a napokban tett bejelentése szerint a kormányalakítást július 25-éig le szeretné zárni.

Habár az SZSZP-vel a tárgyalások egyértelműnek tűntek, az elmúlt napok híreiből inkább arra lehet következtetni, hogy meginogni látszik az SZHP–SZSZP koalíció. A jó politikai viszony megromlásáról Vučić is szólt vasárnap esti televíziós szereplése során, amikor arra mutatott rá, hogy miután a parlament megdöntésében a tüntetések során SZSZP-tagok is jelen voltak, tőle néhány napon belül válaszra számíthat a párt vezetősége. Elmondta, hogy bár az SZSZP azt állította, hogy Petar Škundrić (SZSZP funkcionárius) fia, akit a tüntetéseken előállított a rendőrség, nem tagja a pártnak, nem tekintheti indoklásnak.

– Magam mellé vettem őket a kormányban, habár nem volt rájuk szükség... Ha valakinek nincs oka panaszra, akkor azok a Škundrićok – mondta Vučić, majd részletezve, mire gondol elmondta, Dačić lehetővé tette, hogy Škundrić félmillió eurós állami pénzhez jusson.

– Az SZSZP-funkcionáriusok nagy száma azt gondolja, hogy tönkretettem az álmaikat, mert nem lophatnak – panaszolta az államfő.

Személy szerint kitért Goran Trivan környezetvédelmi miniszter tanácsadójára, Srđan Stankovićra, aki közösségi oldalán bejegyzéseivel szintén a tüntetőket támogatta. Ennek kapcsán Trivan közleményt adott ki, elhatárolódva és botrányosnak nevezve ezt a viselkedést.

Ivica Dačić magyarázatot próbált adni a történtekre, kiemelve, hogy az SZHP-n belüli obstrukciók próbálják eltávolítani a két pártot egymástól, ám hangsúlyozta, ez nem fog sikerülni, az SZSZP nem mozdul a haladók mellől. Mindenkinek viselnie kell a felelősséget a tüntetésekben tanúsítottak miatt, így a párt belső sorainak tisztítására van szükség, amire tegnap már sor is került. A szocialisták statutáris bizottsága kizárta a párt két inđijai tagját, akik részt vettek a tüntetésen, Petar Škundrić nem tanácsadó többé a kormányban, Goran Trivan felelősségét pedig a párt elnöksége fogja megvitatni. Dačić elítélte ugyanakkor Novica Tončevnek, a párt alelnökének kijelentését, miszerint az ország déli részén kell az utakat lezárni. Kiemelte, ez a párt politikája ellen való, amiért szintén büntetéssel lehet számolni.

Az események kapcsán több szocialista funkcionárius is felszólalt, Slavica Đukić Dejanović, az SZSZP alelnöke kiemelte, Vučić megjegyzésével ellentétben, mint mindenhol, az SZSZP-ben is nagyon sok becsületes ember van, de megerősítette, hogy vannak olyanok is, akiknek Vučić tönkretette az álmait. Szavai szerint azt, akiről kiderül, hogy lopott, felelősségre kell vonni, attól függetlenül, hogy milyen funkción volt.

Arról, hogy ha SZHP–SZSZP szakadására kerülne sor, az befolyásolná-e az Oroszországgal kiépített jó kapcsolatokat, Đukić Dejanović kiemelte: a külpolitika alakulása hosszú távra szól, nem ingathatják belső politikai események.

Milutin Mrkonjić, az SZSZP tiszteletbeli tagja ugyanakkor a pártját a megalakult új kormány tagjaként látja. Szavai szerint Vučićnak nincs oka kételkedni a szocialisták hűségében, mivel az elmúlt 8 évben bebizonyosodott, hogy egy jól működő párosról van szó.

Boško Jakšić politikai kommentátor a Beta hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, Vučić az SZSZP-hez irányított mondatai nyílt kritikának számítanak, hacsak nem támadásnak. Szavai szerint Škundrić fiának részvétele a tüntetésen csupán alkalmat adott ezekre a kijelentésekre, de mindenképpen azt bizonyítják, hogy konfliktus van az SZSZP és az SZHP között.

Jakšić szerint az SZSZP belül identitászavar alakult ki az elmúlt évek során, mert folyamatosan a haladók mintája alapján tevékenykednek, persze azért, mert ezt diktálják Dačić és még néhány tag személyes ambíciói. A folyamatos hatalombitorlást a fiatalabbak, de az idősebbek is rossz szemmel nézik.

A szakértő szavai szerint Vučić üzeneteit kétféleképpen lehet tolmácsolni, egyrészt arra utalnak, hogy a jelenlegi többséggel már nincs szüksége a szocialistákra a kormányban, ugyanakkor az is megtörténhet, hogy így akarja őket rendfegyelmezni.