2024. március 19., kedd

Tudás, fejlődés és tapasztalatcsere

Kezdetét vette az Apáczai Nyári Akadémia második hete Újvidéken
Halász Dániel református lelkész

Halász Dániel református lelkész

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete immár két évtizede szervezi meg tanárképző programjukat. Évente mintegy 100 órányi pedagógusi képzést tartanak, 4 különböző szakcsoportban. Az idei képzés is két héten át tart. Az első héten, július 6-a és 10-e között a természettudomány és a történelmi magyarság témakörét taglalták a szakemberek.

Ma pedig az osztályfőnöki szekció, illetve a Tapasztald meg, hogy továbbadhasd! elnevezésű környezetnevelési program vette kezdetét. A vírushelyzetre való tekintettel az ünnepélyes megnyitót két helyen tartották, valamint a továbbiakban a foglalkozások is kisebb csoportokban zajlanak majd. Az osztályfőnöki szekciót a lánykollégiumban, a Tapasztald, hogy továbbadhasd! programot pedig a fiúkollégiumban szervezték meg. A megnyitón Halász Dániel maradéki református lelkész ökumenikus áhítatát követően művelődési műsort láthattak a megjelentek. Az egybegyűlteket Lukács Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke is köszöntötte.

Ez a két hét a tudásról, a fejlődésről a tapasztalatcseréről szól évről évre. Az akadémia nem csupán tanárképzési program, a diákok útját egyengető pedagógusok új ismeretek és jó gyakorlatok elsajátításáért jönnek ide. Sikeresen zárult az első hét, a pedagógusaink elégedettek voltak, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Nagy örömömre szolgál, hogy habár a koronavírus-járvány megnehezíti a helyzetet, ennek ellenére is sok pedagógus vesz részt a képzésen. A héten is gazdag programmal készültünk, reményeim szerint sok új tudással és tapasztalattal fognak hazatérni pedagógusaink. Igyekszünk újításokat is bevezetni, jelenleg a korszerű pedagógiára összpontosítunk. Bonyolult a helyzet, nem tudjuk, hogyan fog zajlani a szeptemberi iskolakezdés, de megpróbálunk minden eshetőségre felkészülni – mondta el Lukács Gabriella.

A Tapasztald, hogy továbbadhasd! természet- és környezetvédelmi program főszervezője, Bertalan Zsuzsanna kiemelte, a szekció tíz éve hiánypótlóként indult.

Mintegy egy évtizede vezették be iskoláinkban a környezeti nevelés tantárgyat, ekkor igény mutatkozott arra, hogy a pedagógusaink ezen a téren is továbbképezzék magukat. A szekcióban a környezetvédelemmel foglalkozunk, a fenntartható fejlődéssel, a magyar népi kultúrával, a néphagyományokkal. Képzésünk elméleti és gyakorlati részt is tartalmaz, műhelymunkákat és terepmunkákat. Különböző foglalkozásokat tartunk, nemezelünk, játékokat, díszeket készítünk természetes alapanyagokból – tette hozzá.

A tanárok és tanítók többek között Murányi Sándor gyógypedagógus hasznos tanácsait és Molnár Zoltánnak a projektoktatással kapcsolatos előadását hallgathatják meg. Molnár Róbert újvidéki színművész az osztályfőnöki órán hasznosítható drámagyakorlatokat fog tartani. Az akadémiának vannak évről évre visszatérő előadói is, mint Bori Mária pszichológus, aki a modernkori pedagógus-szerepekről tartott az első nap előadást.

Nagyon aktuális, életünkben teljesen új szerepek hárultak a pedagógusokra, ilyen például a távoktatás. Mivel környezetünkben nem megszokott a digitális oktatás, sok akadály gördült elénk. Az előadás alatt áttekintjük a hagyományos pedagógus szerepét és foglalkozunk a digitális oktatással is – emelte ki Bori Mária.

Az új tudást kínáló előadásokon és gyakorlatokon kívül szerveznek vitadélutánt is, ahol a pedagógusok elmondhatják észrevételeiket, tapasztalataikat.

Nyitókép: Halász Dániel református lelkész