2024. április 25., csütörtök

Szigorításokkal fenyeget a szakma

Vajdaságban 48 óra leforgása alatt 264 újonnan azonosított fertőzést jegyeztek

A hétvége folyamán is lesújtó hivatalos járványügyi számadatokat közöltek a nyilvánossággal. A szombati és a vasárnapi Covid-jelentés között eltelt 24 órában 4050 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 287 eredménye volt pozitív – 7 százalék. Ebben az időszakban 11 személy hunyt el a szövődmények következtében, ezzel 393-ra növekedett az elhunytak száma, a halálozási arány 2,14 százalék. Lélegeztetőberendezés alkalmazására 144 személynek van szüksége, öttel többnek, mint egy nappal korábban. Péntektől szombatig 7032 személynél végezték el a koronavírus-tesztet, ebből 345 eredménye volt pozitív, ami azt jelenti, hogy a pozitív teszteredmények aránya aznap 4,9 százalék volt. A szombati jelentés értelmében 24 óra leforgása alatt 12 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, míg lélegeztetőgépre 139 személynek volt szüksége, kilenccel többnek, mint pénteken. A járvány kezdete óta eddig 18 360 személy szervezetéből mutatták ki a SARS–CoV–2 vírus jelenlétét.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, a Szerbiai Szocialista Párt politikusa tegnap megerősítette, hogy kimutatták szervezetéből a SARS–CoV–2 vírus jelenlétét.

A Vajdasági Közegészégügyi Intézet tegnapi jelentésének értelmében 48 óra leforgása alatt Vajdaság területén 264 újonnan azonosított fertőzést jegyeztek. Az összes fertőzött közül 107 személy újvidéki illetékességű. Egyre többen vannak azok, akiket súlyos klinikai kórképük okán kórházban kell kezelni és lélegeztetőgép segítségével lélegeztetni, teszik hozzá a jelentésben, amelyben az intézet kedvezőtlennek minősítette a Vajdaságban uralkodó járványügyi helyzetet. Minden arra utal, hogy a helyzet a továbbiakban is rosszabbodik, értékelte a Vajdasági Közegészégügyi Intézet.

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a Szerbiai Rádió és Televízió vendégeként szombaton újfent aggodalmának adott hangot a járványügyi helyzet alakulásának okán. Mint elmondta, egy nap alatt csak Belgrádban 3185 személynél végezték el a koronavírus-tesztet, valamint 270 személyt helyeztek el valamelyik kórházban, kit Belgrádban, kit más településeken, mivel a fővárosi kórházak kapacitása megtelt. Már több napja Požarevacra, Smederevóra és Mladenovacra kénytelenek szállítani a belgrádi illetékességű pácienseket, hamarosan azonban már a čačaki és a šabaci kórházak kapacitásait is igénybe kell venni, tette hozzá Lončar.

Predrag Kon epidemiológus a járvánnyal kapcsolatos statisztikai mutatók revízióját követelte szombaton, mivel értékelése szerint nem világos, hogy hogyan és milyen elvek mentén dolgozzák fel a statisztikai adatokat. Jelenleg nem tudni, hogy kinek van igaza, a BIRN oknyomozói újságírói szervezetnek, amelyik az adatokkal való manipulációval gyanúsította meg az illetékeseket, vagy az állami szerveknek, amelyek ezt cáfolják, emelte ki Kon, azt azonban cáfolta, hogy Szerbiában a politikum döntené el, milyen járványügyi intézkedéseket foganatosítanak. Elég volt az összeesküvés-elméletekből, itt az ideje, hogy mindenki elkezdjen védőmaszkot viselni, így hozzájárulva a járványellenes küzdelemhez, nyomatékosította a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja, majd tegnap ismét megfenyegette a polgárokat: ha a helyzet nem válik jobbá, rendkívüli lépéseket tesznek meg. Azt, hogy ez a rendkívüli állapot ismételt elrendelését, vagy „csupán” rendkívüli korlátozó intézkedések megejtését foglalja majd magába, egyelőre nem tudni, tette hozzá Kon.

A válságkezelő kar másik tagja, Branislav Tiodorović epidemiológus arra számít, hogy a járvány most aktuális fellángolása ezen a héten csúcsosodik ki. Túlságosan sok a fertőzésforrás, ezért valószínűleg növekszik a megbetegedetteknek a száma, nyilatkozta az SZRTV-nek. Tiodorović szerint azért rosszabbodott a járványügyi helyzet, mert az emberek nem alkalmazták az alapvető óvintézkedéseket, ez pedig a védőmaszk viselése, a távolságtartás és a rendszeres kézmosás. Ha nem válik jobbá a helyzet, újfent szigorúbb intézkedések és korlátozások elrendelése válik indokolttá, emelte ki Tiodorović.