2024. április 19., péntek

Viseletkészítőkkel gazdagodott a térség

Véget ért a Zentán megtartott viseletkészítő tanfolyam

Csütörtök este ért véget a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet viseletkészítő tanfolyama. A 120 órás képzésnek Zenta adott otthont. A tanfolyam tavaly októberben kezdődött, és a résztvevők tartományunk különböző településeiről érkeztek. A tanulók a tananyagot tömbösítve hallgatták, minden hónapban három napon át. A tanfolyamvezető Tajti Erzsébet ruhaipari szakoktató, a Hagyományok Háza viseletkészítő-oktatója, valamint munkatársai, Donkóné Birkás Tünde és Borbásné Budai Valéria ruhaipari szakoktatók voltak. A képzésre 14 hallgató járt 8 településről: Magyarkanizsáról, Horgosról, Bácskossuthfalváról, Hódegyházáról, Szenttamásról, Nagykikindáról, Felsőhegyről és Zentáról. Az elméleti és gyakorlati részt is tartalmazó képzés a járványügyi helyzet miatt nem fejeződhetett be a tervezett időpontban, márciusban, hanem tolódott, és végül csütörtökön vizsgáztak a hallgatók. A záróvizsgát az internátus épületében tartották meg, és a tanfolyam elvégzéséről szóló bizonylatot is ott vették át a hallgatók. Eredetileg erre az alkalomra egy kiállítást terveztek az elkészült viseletekből válogatva, de a helyzet miatt erre most nem volt lehetőség. A kiállítást szeptemberre halasztották.

A hallgatók és a tanáraik (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

A hallgatók és a tanáraik (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

Tajti Erzsébet elmondta, hogy a kialakult helyzet ellenére szépen be tudták fejezni a tanfolyamot:

– Jól sikerült a tanfolyam, a hallgatók lelkesek voltak, és szépen dolgoztak. Mivel a vírushelyzet közbeszólt, így online tanácsadásra is igény mutatkozott, és az utolsó instrukciókat a hallgatók már ilyen formában kapták meg. Örömmel jövünk Zentára és a környékre, hiszen a zentai múzeumnak nagyon gazdag az eredeti viseletanyaga, és nagyon kedves muzeológus tájékoztat bennünket minden alkalommal az itt lévő kincsekről. Azért is szeretünk erre a vidékre jönni, mert olyan híres viseletőrző falvakba látogathatunk el, mint Doroszló vagy Gombos, ahol öröm a viseleteket nézegetni, kutatni.

Borbásné Budai Valéria elmondta, hogy szeptemberben kiállítás készül az újonnan megvarrt darabokból, a munkákat zsűriztetni is lehet majd, és arra biztatják a hallgatókat, hogy ezt minél többen tegyék is meg.