2024. március 29., péntek
OLVASNIVALÓ

Kezd életjeleket mutatni a mozi

Júliusi filmbemutatók

Amennyiben koronavírusos betegként tekintenénk a mozifilmekre és a filmszínházakra is, akkor a júliusi orvosi vizitünk után a következő diagnózis hangzana el: a páciens állapota stabil, de azért további kezelésre és internetes tartalomszolgáltatók által bemutatott filmekre van szükség, vagyis a filmek újra megnyitott szentélyeibe csigalassúsággal kezd visszatérni az élet, de még el kell telnie egy kis időnek, amíg az egész rendszer vissza nem tér a rendes kerékvágásba. Vagyis júliusban egyes filmstúdiók már jelentkeznek új alkotásokkal, de a prímet továbbra is az internetes tartalomszolgáltatók húzzák. Így július másodikán a Disney + gondozásában tekinthetjük meg a Hamilton című életrajzi filmmusicalt. A zenés alkotás lényegében Alexander Hamilton, az egyik alapító atya, az Egyesült Államok első pénzügyminisztere életéről szóló, Broadwayon bemutatott musical felvétele. Alexandar Hamilton lényegében az az illető, akinek az arca a mai napig a 10 dolláros bankjegyen lárható.

Július 9-étől az AppleTV + tartalomszolgáltatón lesz megtekinthető Aaron Schneider rendezésében és Tom Hanks főszereplésével a Greyhound csatahajó (Greyhound). Hanks egy romboló kapitányát alakítja, aki hajójával az Egyesült Államok egyik hajókonvoját igyekszik megvédeni a német tengeralattjárók támadásától. Ugyanezen a napon kerül fel a Netflixre a Halhatatlan gárda (The Old Guard) című tudományos-fantasztikus film Charlize Theron főszereplésével. A Greg Rucka képregénye alapján készült történet főhősei egy rejtélyes képességű álkatonai egység tagjai, akik évszázadok óta védelmezik a halandó világot. De amikor elvállalnak egy jelentős küldetést, különleges képességeik napvilágra kerülnek, ezért a Charlize Theron által megformált főhős feladata lesz kiiktatni azokat, akik mindenáron le akarják másolni a képességeiket, hogy jó pénzért eladhassák azokat.

A nálunk kevésbé ismert tartalomszolgáltatóra, a Peacockra érkezik július 19-én a Dilis detektívek 2 (Psych 2 – Lassie Come Home) című tévéfilm, amelyben a Magyarországon is népszerű sorozat főhősei visszatérnek Santa Barbarába, hogy segítséget nyújtsanak egykori rendőrfőnöküknek egy ügy megoldásában. A bibi az, hogy egykori bajtársaik nem fogadják kitörő örömmel a visszatérésüket.

És akkor dobpergés, hatalmas taps, mert három hónapos kényszerböjt után, július 23-án végre bemutathatunk egy filmszínházakba gyártott filmet is, mert ettől a naptól kezdik el vetíteni a Mulan című Disney-produkciót, az 1998-ban bemutatott animációs film élőszereplős változatát, július 30-án pedig a mozikba érkezik a sokat által tűkön ülve várt új Christopher Nolan-film, a Tenet is, amelyről lényegében szinte semmit sem lehet tudni. A filmes szakik sejtése szerint a film olyan, az Eredethez hasonló nagyszabású alkotása lesz a rendezőnek, amelyben az álomvilág helyett az idővel játszadozik el.