2024. április 18., csütörtök
KREATÍV PERCEK

Variációk egy kisvárosi cukrászdára

Segít a lakberendező!

Mielőtt hozzáfogna otthona, irodája, egyszóval környezete megtervezéséhez, kérje ki lakberendezőnk tanácsát! Olyan ötleteket és megoldásokat kaphat tőle új rovatunkban, amelyeket csak tapasztalt szem lát. Még akkor is, ha csak kisebb átalakítást tervez, stílust vagy bútort szeretne váltani, és kissé elbizonytalanodott a hatalmas kínálat láttán, vagy netán nem is tudja, hogyan fogjon hozzá…

Egy cukrászda belső kialakítására kaptam felkérést. Minden tervezést többszöri egyeztetés előz meg, elsősorban a koncepcióterveket illetően. Majd amikor már letisztul, hogy mik is valójában a vágyak, akkor kezdünk hozzá a belső dizájn kialakításához. Ha nincs kialakult kép az elvárásokról, akkor általában két stílusban hozom létre a belső teret, és csak ez után döntődik el, hogy melyik a tetszetősebb, melyiket fogjuk követni.

Ebben az esetben is így történt. Elkészült két terv. Az egyik kék/türkiz kombinációban, melyben az élénk színeket alkalmaztam, hiszen a fő aspektus az volt, hogy a cukrászda családokat és gyermekeket vár. A nagyon divatos zöld dzsungeles tapétát választottam a helyiség fő hangulatkeltőjének, és hozzá zöld és türkiz színekben pompázó ülőalkalmatosságokat. A zöld és türkiz szinteket a fabútorok és elemek élénkvöröses árnyalatával egészítettem ki, így a kiszolgálópult (sank) és a toalettek előtti térelválasztó, az oszlopok burkolata, valamint az asztalok is ebben az anyagban terveződtek. Az ablakokon türkiz dekor függönyök adták a barátságos hangulatot. A bejárat felőli falat a tervekben parapet magasságig ugyanezzel a vöröses bútorlappal burkoltam, majd a burkolat fölé kazettás keretű tükröt terveztem. A padlót vörös padlólappal burkoltam. A mennyezetre gipszkarton álmennyezet került, mellyel spotlámpák segítségével a tapéta megvilágítására is gondoltam.

A másik tervben egy sárgás-szürke, rombusz mintás tapétát választottam. Narancsos fallal párosítottuk, majd a barnás, kapucsínó árnyalatokat hoztuk be ülőalkalmatosságnak. A vöröses árnyalatú fabútorok, elemek maradtak az egész térben egyhangúan. Szintúgy az álmennyezet is, mely most a rombusz mintás tapétát világítja meg. A bejárat felőli fal és az oszlopok burkolata is maradt a vöröses anyaggal, és a falon lévő kazettás tükör is.

A két terv közül végül a második variáció győzött, és részben kivitelezésre is került.

***

Ha lakberendezéssel kapcsolatos kérdésük van, kérdezzenek, és a lap hasábjain megválaszolom. Levelüket a szerkesztőség címére küldjék postán (Magyar Szó, 21000 Novi Sad, Vojvode Mišića 1.) vagy e-mailben (tarka@magyarszo.rs). A borítékra írják rá: Segít a lakberendező.