2024. március 28., csütörtök

Beutazási korlátozásokat jelentett be a magyar kormány

Gulyás: Vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat – A korlátozások kedden éjfélkor lépnek hatályba

Koronavírus-fertőzöttség szerint három kategóriába (vörös, sárga és zöld) sorolja a világ országait a kormány, jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter. A sárga vagy vörös országból érkezőknek a határon egészségügyi vizsgálat lesz, ami, ha igazolja a fertőzésgyanút, karanténba kell vonulni. Horvátország egyelőre zöld marad, Ukrajna vörös, Románia pedig sárga. Aggasztó jeleket lát a kormány: a környező országokban nő a fertőzöttség, mondta Gulyás Gergely sajtótájékoztatón. Az első csatát megnyertük, az életet sikerült újraindítani, az egyik legbiztonságosabb ország a világon, de meg kell akadályozni, hogy a vírust külföldről behurcoljuk, tette hozzá a miniszter.

Gulyás közölte: minél jobban tudjuk kontrollálni a határokat, annál jobban meg tudjuk őrizni a biztonságot. A határellenőrzést ezért szigorítani kell: kedd éjféltől vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat veszélyesség szerint – időközönként felülvizsgált tisztifőorvosi határozatban. Amennyiben sárga, vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lép be magyar állampolgár az országba, akkor megvizsgálják. Ha felmerül a fertőzés gyanúja, karanténba kell vonulnia. A karantén kiváltható, ha az érintett igazolt negatív tesztet mutat be az elmúlt öt napból. A tranzit és teherforgalom ez alól kivételt jelent.

A korlátozások kedden éjfélkor lépnek hatályba. A magyar kormány augusztus elsejéig vállalja a tesztelés költségeit. Augusztus 1-től viszont, ha a magyar állampolgár sárga vagy vörös kategóriájú országból érkezik haza, a tesztelés költségét magának kell viselnie, ha nem akar kéthetes karanténba menni.

Vörös kategóriába tartozik Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Ázsia és Afrika országainak nagy része.

Sárga kategóriába tartozik Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.

Horvátország egyelőre a zöld kategóriában marad.

Kínán és Japánon kívül egyetlen ázsiai országból sem lehet Magyarországra utazni – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: mivel Horvátországban az esetszám alacsony, ezért került a zöld kategóriába.

Az egyes országok besorolását a szerdai kormányülésen felülvizsgálják. A kormány augusztus elsejétől vállalja a tesztelés költségeit, ezután a tesztelés már mindenkinek magának kell viselni.