2024. március 29., péntek

Második nekifutásra kap elnököt Lengyelország

Elnököt választott Lengyelország. A lengyelek két jelölt közül választhattak, akiknek a támogatottsága a voksolás előtt szinte teljesen megegyezett.

A mai második, döntő fordulóban Andrzej Duda hivatalban lévő államfő és ellenzéki kihívója, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester versengett a szavazatokért, illetve a legfőbb közjogi méltóság elnyeréséért. Dudát a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt támogatja, Trzaskowskit az ellenzéki liberális Polgári Platform.

Szakértők szerint a választásnak óriási a tétje. A Financial Times (FT) azt írja, hogy a második forduló jelöli ki Lengyelország helyét a világban.

A tekintélyes brit üzleti-politikai napilap megjegyzi: Lengyelországban harc dúl a konzervatív nacionalizmus és a liberális centrizmus között, ami nem ér véget a választással. A társadalmon belül mélyek a törésvonalak, két tábor áll szemben egymással. Vitájuk kiterjed az identitásra, a kultúrára és a magánerkölcsre is.

A választási eredmény – jegyzi meg az FT – kulcsfontosságú lesz a lengyel demokrácia szemszögéből. A következő államfőn múlik, hogy támogatja, vagy akadályozza-e a PiS ellentmondásos politikáját, ami az elmúlt öt évben sokat ártott az ország tekintélyének.

A két jelölt között nincs nagy különbség a kül- és biztonságpolitikai elképzelésekben. Óvakodnak Oroszországtól, pártolják Amerikát és a NATO-t. Ám eltérően ítélik meg a lengyel igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásokat, s azt, hogy manapság a közmédia a hatalom propaganda szócsöveként szolgál.

Trzaskowski féken tarthatja a PiS túlkapásait. Duda ugyanakkor nem mutat kellő hajlandóságot, hogy megvédje a jogállam alapvető intézményeit és hidat építsen a megosztott lengyel politikában. Ha ő nyer, az a veszély fenyeget, hogy segíti a kormánypárt még radikálisabb rohamait a demokrácia ellen. Ez tovább rontaná hazája megítélését az EU-ban és az USA-ban is, ha novemberben Joe Bident választják meg amerikai elnökké – írja az FT.