2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS VAJDASÁGBAN

Hatvanöt új fertőzött Újvidéken

A Vajdasági Klinikai Központban csaknem 200 embert kezelnek koronavírus-fertőzés miatt

A Közegészségügyi Intézet adatai szerint Vajdaságban a pénteki nap folyamán 138 új beteget vettek nyilvántartásba, közülük 65-öt Újvidéken.

A tartományban a járvány kezdete óta 2331 esetet regisztráltak, ebből 884-et a székvárosban. Újvidéken azonban az utóbbi két hétben nagy ütemben növekszik a fertőzöttek száma. Az elmúlt 10 napban a tartományban 949 új beteget vettek nyilvántartásba, ebből 515-öt Újvidéken.

A Közegészségügyi Intézet bejelentése szerint a tartomány minden részén regisztrálnak új betegeket, a súlyosabb klinikai kép miatt pedig a kórházi ápolások száma is növekszik.
– Vajdaság járványügyi helyzete bizonytalan, és ez várhatóan tovább rosszabbodik, ami nagy terhet jelenthet az egészségügyi rendszerre. Sürgősen további intézkedéseket kell végrehajtani a betegség terjedésének lassítása érdekében – áll az intézet közleményében.

A Vajdasági Klinikai Központban pénteken 195 koronavírussal fertőzött beteget kezeltek, közülük 13 személyt kellett lélegeztetőgépre kapcsolni. A kórházban ápoltak legtöbbje újvidéki, de Verbászról és Szabadkáról is érkeztek páciensek. Az intézményben pénteken reggel két koronavírusos nő szült császármetszéssel. A Klinika állítása szerint az újszülöttek és az anyukák is jól vannak. Az újvidéki Gyermekkórházban két kiskorút kezelnek.

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár kijelentése szerint Vajdaságban a járvány kezdete óta a csütörtöki nap bizonyult a legrosszabbnak. Ezen a napon észlelték ugyanis a legtöbb új megbetegedést, valamint a halálesetek száma aznap volt a legtöbb. Az új áldozatokkal a járvány kezdete óta Vajdaságban összesen 34 haláleset történt.
– Négy napig háromjegyű volt az újonnan fertőzött személyek száma a tartományban. Attól tartok, ha folytatódnak a nagyobb összejövetelek, akkor a fertőzöttek száma megduplázódhat, és az egészségügyi rendszer nem lesz képes ellenállni egy ilyen csapásnak – figyelmeztetett a titkár, aki szerint még ha új kórházakat is nyitnak, nem lesz elég egészségügyi dolgozó.