2024. április 23., kedd

Újabb korlátozások Újvidéken

A városi válságstáb a 9., rendkívüli ülésének folytatásaként pénteken elfogadott egy sor olyan, korlátozó intézkedést, amelyek a járványmutatók visszaszorítását hivatottak eredményezni. Az új rendeletek azonnali hatállyal érvénybe léptek, így tegnaptól tilos a város területén 10 főnél nagyobb csoportokban összejöveteleket szervezni-tartani, úgy az utcákon, mint a kávézókban, szórakozóhelyeken. A résztvevők közötti távolságnak legkevesebb másfél méternek kell lennie.

A kerthelyiségekben továbbra is 23 óráig szolgálnak ki (Fotó: Ótos András)

A kerthelyiségekben továbbra is 23 óráig szolgálnak ki (Fotó: Ótos András)

Az összes, olyan, újvidéki kávézó, vendéglő és egyéb vendéglátóipari látesítmény, amely nem rendelkezik kerthelyiséggel, ezentúl legfeljebb 6 és 21 óra között tarthat nyitva. Ez a rendelkezés mindenekelőtt az éjjeli klubokat érinti. A rendelet nem vonatkozik azokra a szolgáltatásnyújtó ipari szubjektumokra, amelyek nem a polgárság számára nyújtanak szolgáltatásokat, illetve nem vonatkozik a közszolgálatok és az állami szervek működésére. A kerthelyiséggel rendelkező kávézók zárt részében 21 óra után tilos a felszolgálás, a kerti részben pedig 23 óra után. A boltok, kereskedések, bevásárlóközpontok ezentúl legfeljebb 21 óráig tarthatnak nyitva, nyitás reggel 6 órakor. A korlátozás nem vonatkozik a gyógyszertárakra, benzinkutakra, akárcsak a talponálló, ablakon keresztül kiszolgáló gyorsétkezdékre. A boltokban és kereskedésekben meghatározott számú vevő tartózkodhat egyidejűleg, négy négyzetméterenként egy személy. A benntartózkodás számbeli mutatóira vonatkozó értesítést a boltosok kötelesek kifüggeszteni a bejáratok ajtaján!

Attól függően fog változni a fertőzési arányt kimutató görbe, hogy a polgárok mekkora mértékben fogják tartani magukat a szabályokhoz. A szájmaszkviselés és a távolságtartás nagyban hozzájárul a járvány visszaszorításához, azok, akik nem tartják tiszteletben az intézkedéseket, kockázati tényezőt vállalnak. A válságstáb döntései a pillanatnyi epidemiológiai helyzet tükrében születtek meg, optimalizálni igyekeztek, a súlypontot áthelyezték a szabadtéri aktivitásokra. – Újvidéknek élnie kell, polgárainak meg kell tanulniuk együttélni az előállt helyzettel. Egyszerű óvintézkedésekről van szó, amelyekhez tartanunk kell megunkat – üzenik a válságstábból. A városházáról emlékeztetnek arra is, hogy amennyiben az intézkedések nem hoznak eredményt, nagyon rövid időn belül szigoríthatnak azokon.