2024. április 24., szerda

Kövekkel soha sem juthatnak hatalomra!

Miloš Vučević, Újvidék polgármestere tegnap sajtótájékoztatót tartott a szerdán délután és este történt, székvárosi zavargásokkal kapcsolatban, amikor betörték a városháza ablakait, ajtaját és Molotov-koktélt dobtak az épületre.

– Nem hagyhatom szó nélkül azt, ami szerdán történt városunkban, amikor vandálok, huligánok csoportjai támadást intéztek az újvidéki városháza ellen. Hihetetlen gyűlölettel és gyávasággal szembesültünk. Az újvidéki városházát 1865 óta (ekkor épült) soha sem kövezték meg, vagy gyújtották fel. Különféle államok, hatalmak váltakoztak a tartományi székvárosban, a NATO lebombázta városunkat, de soha senki sem rongálta meg a városházát. Ilyesmit még XXXHorty fasisztái sem műveltek 1941-ben, és később sem volt arra példa, hogy kövekkel dobálják meg a városházát, pedig történtek különféle tiltakozások az elmúlt években. Azok a bitangok, akik tegnap megtámadták Újvidék egyik szimbólumát, bebizonyították, hogy gyávák, és gyűlölik a tartományi székvárost. Semmi közük sincs Újvidékhez, gyűlölnek mindent, ami a székvároshoz köthető. Csak azt ne mondja senki, hogy ennek köze lenne a koronavírushoz! Mi miatt lehetnek annyira elégedetlenek ezek a huligánok, hogy megpróbálják felgyújtani a városházát? Talán az miatt, ahogyan sikerült gond nélkül működtetni a várost a pandémia ideje alatt, vagy a gazdaságserkentő rendelkezések miatt? Esetleg nem tetszik nekik az, hogy ingyenes lett az óvodai ellátás, vagy elégedetlenek az új gyárakkal, az új autóbuszokkal? Vagy talán nem jó, hogy ma kétszer akkora a költségvetése a városnak mint régebben? De még akkor, ha elégedetlenek is valamivel, akkor sincs joguk rombolni, gyújtogatni!

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Mindenki láthatta a tegnapi zavargásokról, rombolásról a képeket, felvételeket. Láthattuk, hogyan harcolnak a „hősök” a „rendőrségi terror” és az „elnyomás” ellen. Egy órán át kitartóan dobálták a városházát kövekkel, üvegekkel, téglákkal. Megrongálták a padlólapokat, szurkolói fáklyákat dobáltak be a betört ablakokon. Ez lenne az egyedüli útja-módja annak, hogy demokráciában éljünk, így születhet újjá a társadalom? A választásokon mindenkinek adott volt a lehetőség, bejuthattak volna a városi önkormányzati szervekbe demokratikus úton, szavazatokkal is. Kövekkel soha sem juthatnak hatalomra. Elítélem a médiát ért támadásokat is, mert ez a szerkesztéspolitikát ért nyomásgyakorlásnak tekinthető. A garázdálkodók szétverték a pártok irodáit, és egy személyt megvertek, aki abban a pillanatban ott tartózkodott. A huligánok szégyent hoztak Újvidékre. Szeretnék ezúttal felhívást intézni a rendfenntartó erőkhöz, hogy többé ne engedjék meg ezt a fajta terrort! Azt szeretném üzenni a garázdálkodóknak, hogy nem ijedtem meg tőlük, a választásokon akárki legyőzhet, és ebben az esetben gratulálok a jobbiknak és félreállok. De fáklyákkal, Molotov-koktélokkal, kövekkel nem távolíthatnak el. Az újvidékieket mélyen megviselte a huligánok garázdálkodása, az emberek csalódottak, szomorúak a rendbontás miatt. A szélsőbaloldali és a szélsőjobboldali erők azt szeretnék, ha teljes káoszt teremtenének, és még súlyosabb összetűzésekre kerülne sor.

Engedjék meg, hogy a rendőrség végezze a munkáját, mi pedig nyugodjunk meg, bízzunk a rendfenntartó erőkben. Arra kérem a polgárokat, hogy ne vegyék a hatalmat a kezükbe, nyugodjanak meg, az állam megvéd mindenkit. Nem szeretném összemosni a dolgokat, nem ítélem el azokat, akik békésen tüntettek, mert nem mindenki azért gyűlt össze a tiltakozáson, hogy törjön-zúzzon. A tiltakozáson kb. 1500 ember jött össze, közülük egy 200-300 tagú, militáns csoport randalírozott, tisztán politikai megfontoltságból garázdálkodtak. Abban reménykedem, hogy a tiltakozás miatt nem kezd rohamosan nőni a koronavírussal fertőzöttek száma. Azt üzenem mindenkinek, hogy az újvidéki önkormányzat a következő időszakban is azért küzd majd, hogy minél több munkahelyet létesítsen, új befektetőket vonzzunk, új gyárakat, óvodákat, parkolókat építsünk, hogy felújítsuk a Vojvodina Sport- és Üzletközpontot (SPENS), és megépítsük a negyedik újvidéki hidat is. Szeretném, ha a huligánok saját zsebükből fizetnék ki a keletkezett károkat, mert különben az újvidékieknek kell majd megfizetniük a javítást. Azt a szégyent, amit a huligánok okoztak megfizethetetlen, rossz képben tüntették fel a tartományi székvárost, ez pedig egy cseppet sem segít a befektetések és a turisták vonzásában – mondta Újvidék polgármestere.

A szerda esti vandalizmust Igor Mirović tartományi kormányfő is elítélte: Szerbiában bárki tiltakozhat, szabadon nyilvánosságra hozhatja véleményét, pártokba vagy csoportokba tömörülve küzdhet politikai céljainak eléréséért. Egyedül ahhoz kell tartania magát, amit a törvények diktálnak, tiszteletben kell tartania a szolidaritás elvét, mások tulajdonát, személyes biztonságát és a közrendet. Szerdán este Újvidéken rombolásnak voltunk szemtanúi, kárt tettek a Vajdasági Rádió és Televízió székházában, a városházában, megtámadták a rendőröket. Anarchia előidézésére tettek kísérletet, olyan helyzet megteremtésére, amelyben szélsőségesek leszámolhatnának a polgárokkal, tekintet nélkül vagyonukra, jogaikra. Az állam ezt nem fogja megengedni, hiszen az állam éppen azért létezik, hogy megteremtse intézményeinek működéséhez a feltételeket, a polgárok biztonságát és békés életét. Mindenkit önfegyelemre szólítok fel, különösen most, amikor farkasszemet nézünk a járvánnyal, az egész világot érintő válsággal. Hosszú, hetekig vagy hónapokig tartó, közös küzdelem előtt állunk, országunkért harcolunk, polgáraink egészségéért. Ennek érdekében fontos az összefogás – üzente a kormányfő.

Nyitókép: Fotó: Beta