2024. április 24., szerda

Szépül a Művésztelep udvara

A Művelődési Ház igazgatónőjét az aktuális tevékenységekről kérdeztük

A topolyai Művelődési Ház több olyan helyszínnel is rendelkezik, amely szabadtéri rendezvények megtartására alkalmas. A rendkívül állapot feloldása után főként a tájház udvara telt meg gyerekekkel és felnőttekkel, emellett zárt térben egy kiállításmegnyitót és egy könyvbemutatót is tartottak. Most ismét bizonytalanná vált a helyzet, és nem könnyű így tervezni. Csípe Tímea igazgatónő elmondta, hogy folyamatosan követik az utasításokat, és nem szeretnének felelőtlenek lenni.

– A június végi Szent Iván-nap és a két bábtábor jól sikerült a tájház udvarán, és a héten koncertet  is tartottunk ugyanitt. Júliusban azonban nem szervezünk több programot. Egyelőre a későbbi rendezvényeinket nem mondjuk le. A kémiatábor augusztus 17-én kezdődik, és két váltásban várjuk a kis vegyészpalántákat. A gyermeknapot augusztus 30-ára halasztottuk, és a Családfa civil szervezettel karöltve szervezzük meg. Egyelőre a Topolyai Napok művelődési programjait sem mondtuk le, elkészült a programsorozat, de nem reklámozzuk a szeptember 10 -e és 20- a között esedékes rendezvényeket.

Az igazgatónő örömmel számolt be róla, hogy a tájházban is zajlanak felújítási munkálatok, és a napokban megkezdődött a Művésztelep nyári alkotóműhelyének a teljes felújítása.

– A tóparti Művésztelep épületegyüttesének felújítása 2015-ben fejeződött be, 2016 októberétől került a Művelődési Ház fenntartása alá, de utána az hozzávezető út vált egy időre járhatatlanná, de 2017-re ez a probléma rendeződött. A Művésztelep elsősorban a művelődési események, festők, művészek összejövetelének a helyszíne, de közben az épületet bejegyeztettük idegenforgalmi létesítményként. Tavasz végén az épület környékét rendeztük, virágokat ültettünk, az udvari belépő kapott nádborítást. Az első nagy építkezés során a nyári alkotóműhely felújítása nem valósult meg, és most az önkormányzat biztosította ehhez a szükséges összeget, mintegy 4 millió dinárt. A terveket a topolyai Rind Projekt tervezőiroda dolgozta ki. Márciusban szerettük volna a közbeszerzési eljárást lefolytatni, de a rendkívüli állapot miatt nem sikerült, aztán májusban sikerült megvalósítani. Június közepén volt a borítékbontás, négy kivitelező jelentkezett, a szabadkai Expres-Servis nyerte meg a pályázatot. A szerződés értelmében a munkálatok hetven kalendáriumi napig tartanak.

Júniusban az Ács József Képzőművészeti Csoport tagjai dolgoztak a felújítás előtt álló nyári alkotóműhelyben (Fotó: Herceg Elizabetta)

Júniusban az Ács József Képzőművészeti Csoport tagjai dolgoztak a felújítás előtt álló nyári alkotóműhelyben (Fotó: Herceg Elizabetta)

Az alkotóműhely a védett terület határán elhelyezkedő kör alakú épület, mögötte egy gyalogút pedig a Topolyai-tóhoz vezet. A terv szerint az épület jellege, formája megmarad, illeszkedik majd a környezethez. A látványterv alapján mézeskalácsház-szerű lesz, és reményeink szerint a Topolyai Napokra elkészül.

A folytatásban a Művésztelep udvarát szeretnénk rendezni, a talajegyengetés mellett kültéri fitneszelemekkel, a gyerekeknek játszótéri elemekkel gazdagítanánk a területet. Terveink között szerepel, hogy hátul, az épület mögötti, most még kihasználatlan területen levendulaültetvényt alakítunk ki, ami még hangulatosabbá tenné a környezetet, de a szépsége mellett évek múltán a levendulát akár Topolyára jellemző ajándéktárgyak készítéséhez is felhasználhatjuk – mondta végül Csípe Tímea.