2024. március 28., csütörtök

Bogarak mindenhol

Fotó: Tóth Péter

Fotó: Tóth Péter

Sokan bosszankodnak, hogy napok óta tart a kullancshoz is hasonlító apró rovarok inváziója. A jelenség a topolyai és a kishegyesi község területén is tapasztalható. Szakemberek szerint a jelenség kellemetlen, de nem veszélyes: az történik, hogy a repceszár-ormányos a repce betakarítását követően próbálja megtalálni új élőhelyét. A rovar az emberre nem veszélyes. A nyár közepén pedig már betelel, tehát hamarosan megszűnhet az invázió.

Szakemberek véleménye szerint az apró kis rovarok a repceültetvényekről „költöznek” most be a lakott területekre, mivel az olajnövény betakarítását követően ösztönösen keresnek új élőhelyet. A kis rovarok hamarosan nyugalmi állapotba vonulnak, betelelnek, így „eltéve” magukat a következő idényre.

A repceszár-ormányos az őszi káposztarepce és más keresztesvirágú termesztett növényfaj jelentős tavaszi kártevője. Az imágó kora tavasszal aktivizálódik, táplálkozása során a tápnövény leveleit, szárát fogyasztja. A párzást követően ormányával lyukat fúr a tápnövény valamely részébe és oda rakja tojásait, nőstényenként 120–340-et. A kikelő imágók a tápnövény szárában táplálkoznak a növény bélszöveteivel. A telet bozótosok, erdősávok avarjában töltik, majd tavasszal ismét fertőzik a káposzta- és repcetáblákat.