2024. április 24., szerda

Napsugaras nyári tábor

Érdekes foglalkozások és remek hangulat jellemzi a több héten át tartó zentagunarasi foglalkozásokat

Zentagunarason az idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Napsugaras nyári tábor. Elmondható, hogy ez alkalommal igazi összefogás jellemezi az eseményt, hiszen a falu több civil szervezete dolgozik a szervezésen és a kivitelezésen.

Rajzolás az árnyékban (Lakatos János felvétele)

Rajzolás az árnyékban (Lakatos János felvétele)

A munkából kiveszi a részét a Mag Hagyományápoló Egyesület, az Armida Női Szervezet, a Csipkerózsa kézimunka csoport, a Fáklya Önkéntes Tűzoltó Testület, valamint magánszemélyek is segítik a tábor létrejöttét, számolt be lapunknak Kádár Krisztina, az esemény szervezője. A foglalkozásokat kedden és csütörtökön tartják, és átlagban 20–30 gyermek vesz rajtuk részt, főként óvodások és alsósok.

– A tervek szerint az idei évben 14 alkalommal tartunk foglalkozást, kedden és csütörtökönként. A foglalkozások java része a szabadban zajlik, de a fertőtlenítésre is nagy figyelmet fordítunk, a kialakult helyzet miatt. A gyerekek sűrűn mosnak kezet, és felvilágosítjuk őket, hogy mit kell tudni a járványveszély kapcsán. A foglalkozások javát a tájház udvarában tartjuk, de vannak eseményeink a játszótéren, a Csíkér partján és a tűzoltóotthon udvarában is. A tábor kedden kezdődött egy kézműves-foglalkozással. Ceruzatartót vagy vázát készítettünk, ma pedig vizes játékokat tartottunk a tűzoltóotthonban. A továbbiakban felelevenítjük nekik az olyan régi játékokat, mint a sakk, malom és magyar kártya. A legkisebbek számára külön ovis napot tartunk, a helybeli óvónők segítségével. Lesz kincskeresés a faluban, valamint kerékpárral lemegyünk a Csíkérre. Ez minden évben nagyon tetszett a gyerekeknek. Az idén az Arcus Környezetvédelmi Egyesület tagjai fognak a természetvédelemről, a környezetről és a madarakról beszélni – mondta el Kádár, majd arról is szólt, hogy az Armida Női Szervezet tagjaival a szelektív hulladékgyűjtésről, és annak fontosságáról fognak beszélni a gyerekeknek. Emellett megmutatják, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékból hogyan lehet hasznos dolgokat készíteni, pl. malacperselyt, madáretetőt, stb. Emellett a gyerekek megismerkednek a filcvarrással is, ezzel a technikával mobiltartót készítenek. Lesz sütikészítő foglalkozás, társasjátékok, meseolvasó nap és sportnap. Sportnapon a játszótéren felállítanak egy mini exatlon pályát, és itt kipróbálhatják magukat a gyerekek, mivel a tábornak az is célja, hogy megmozgassák őket, fogalmazott a szervező.

Feladat a tűzoltó akadálypályán (Lakatos János felvétele)

Feladat a tűzoltó akadálypályán (Lakatos János felvétele)

– Úgy szerveztük a programokat, hogy a gyerekek a lehető legtöbbet mozogjanak, ahelyett, hogy bent ülnének a mobil és a számítógép mellett. Fontos, hogy ismerkedjenek egymással, közösen játsszanak és jól érezzék magukat. Emellett természetesen egy kicsit tanulnak is, anélkül, hogy észrevennék – számolt be Kádár, majd arról is szólt, hogy a tábor egy közös főzőcskével fog véget érni augusztusban. A tájház újonnan épült kinti kemencéjében kenyeret és pizzát fognak sütni.

A IV. Napsugaras nyári tábor teljesen ingyenes a résztvevő gyerekek számára, akik üdítőt és uzsonnát is kapnak, tudtuk meg a szervezőtől. A rendezvényt támogatja a tartományi oktatási titkárság, a zentagunarasi helyi közösség és Topolya község önkormányzata.