2024. április 20., szombat

A főbejáratnál mindenkit megvizsgálnak

A kórházi kezelésre jelentkező páciensek esetében szükséges a koronavírus-teszt

A Szabadkai Közkórházba minden kezelésre jelentkező páciensnek, legyen szó akár sürgős vagy időpontot kért betegről, el kell végeznie a SARS Cov 2 antitest-tesztelést, áll a kérdéseinkre dr. Gordana Krtinić, az egészségügyi intézmény járványügyi szakorvosától kapott válaszlevélben.

Továbbra is tilos a fekvőbetegek látogatása a kórházban (Fotó: Gergely Árpád)

Továbbra is tilos a fekvőbetegek látogatása a kórházban (Fotó: Gergely Árpád)

Amellett, hogy az intézmény fogadja, vizsgálja és gyógyítja a koronavírussal fertőzött betegeket, minden részlegén tervszerűen zajlik a munka, azaz működik a kórházi kezelés, a belgyógyászati, a szaktanácsadói szolgálat és a sürgős esetek osztálya is. Az érvényben lévő javaslatokkal összhangban a szakorvosi rendelés a megszokott módon történik. A szakorvosi rendelők az integrált egészségügyi információs rendszeren (IZIS) keresztül történő bejelentkezés alapján működnek, a sürgős eseteket pedig a sürgősségi osztályon fogadják, derült ki a szakorvos válaszleveléből.

„A szakorvosok az IZIS-en keresztül történő bejelentkezés alapján fogadják a beutalóval rendelkező betegeket, akik a foglalt időpontra érkeznek a vizsgálatokra. A kórház bejáratánál egészségügyi osztályozáson esnek át, és megmérik a testhőmérsékletüket. A lázas és légzési nehézségekkel érkező betegeket a Légúti Megbetegedések rendelőjébe küldik további vizsgálatokra, a többi pácienst a szakorvoshoz utalják” – írja a kórház szakorvosa.

A járvány kitörése óta a Szabadkai Közkórházban több mint 100 bizonyítottan koronavírussal fertőzött pácienst vizsgáltak meg és gyógyítottak. A kórház Légúti Megbetegedések rendelőjében naponta átlagosan 20–30 pácienst vizsgálnak meg. A legújabb protokoll szerint minden stabil állapotú beteget az intézményben gyógyítanak az érvényben lévő, szabványszerű terápiával. Az intenzív kezelésre és az esetleges légzés-támogatásra szoruló betegeket további gyógykezelésre a Vajdasági Klinikai Központba szállítják.

A szabadkai kórházban jelenleg egy alkalmazott fertőződött meg a koronavírussal, melyet a PCR teszt is megerősített, állítja a szakorvos.

„A koronavírus gyanúja esetén minden a meghatározott protokoll szerint zajlik. A közkórház mind a piros, mind a zöld zónáiban megvannak azok az előírások, amelyeket be kell tartani, amennyiben a személyzet fertőzésveszélynek van kitéve. Világosan meghatározott a tesztelés menete, illetve az is, hogy az alkalmazottaknak mely esetekben kell távol maradniuk a munkahelyüktől” – tudtuk meg dr. Gordana Krtinićtől.

Érintés nélküli testhőmérséklet-mérés és gyors egészségi vizsgálat a főbejáratnál (Fotó: Gergely Árpád)

Érintés nélküli testhőmérséklet-mérés és gyors egészségi vizsgálat a főbejáratnál (Fotó: Gergely Árpád)

A kórház Covid zónáiban érvényes viselkedési-, munkavégzési- és óvintézkedéseket az intézmény járványügyi szakembere írta elő, melyek betartását folyamatosan felügyelik. A kórház főbejáratán betérő összes személyt megvizsgálják és egészségügyileg osztályozzák. Ez érintés nélküli testhőmérséklet-méréssel és gyors egészségi vizsgálattal történik.

„Amennyiben magasabb a páciens testhőmérséklete, a világosan meghatározott eljárás szerint maszk kerül rá, és a nővér vagy az egészségügyi technikus a Légúti Megbetegedések rendelőjébe különíti őt el. Ott a meghatározott feltételekkel további járványügyi és klinikai vizsgálat zajlik” – írja a közkórház illetékese.

A járvány megjelenése óta a kórházban tilos a fekvőbetegek látogatása, és ez a szabály továbbra is érvényben van. A páciensek kötelesek betartani a biztonsági előírásokat a kórház területén, kötelező a maszk viselete, melyet a páciens egészen addig nem vehet le, amíg azt az egészségügyi dolgozó jóvá nem hagyja. A rendelő bejáratát átlépve a pácienseknek fertőtleníteniük kell a kezüket, a váróteremben pedig tiszteletben kell tartaniuk az egymás közti egyméteres távolságot.